Одржан седми међународни научни скуп „Дани Арчибалда Рајса“

Седми међународни научни скуп „Дани Арчибалда Рајса“ одржан је на Криминалистичко-полицијској академији од 7-9. новембра 2017. године. Скуп је организован у сарадњи са Mинистарством унутрашњих послова Републике Србије, Министарством просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, Националним полицијским универзитетом Кине, Државним универзитетом унутрашњих послова из Лавова, Волгоградском академијом Министарства унутрашњих послова Русије, Факултетом безбедности из Скопља, Факултетом безбедносних студија из Љубљане, Полицијском академијом „Alexandru Ioan Cuza“ из Букурешта, Полицијском академијом из Братиславе и Факултетом безбједносних наука Универзитета у Бањој Луци. На скупу су своје радове из области права, криминалистике, полицијских и безбедносних наука, информатике и форензике представили професори, научници, истраживачи, стручњаци, полицијски и државни службеници из 23 земље.
Скуп је завршен у уторак, 7. новембра, у 12 часова. Присутнима се у име Криминалистичко-полицијске академије обратила проф. др Биљана Симеуновић-Патић, в. д. продекана за научноистраживачки рад. Истакавши да Академија традиционално организује међународни научни скуп „Дани Арчибалда Рајса“, срдачно је поздравила представнике Министарства унутрашњих послова Републике Србије, Министарства просвете, науке и технолошког развоја и остале суорганизаторе скупа и госте. За ово време колико постоји, скуп је постао препознатљив међу земљама у региону, а и много шире, и успева да чува сећање на др Арчибалда Рајса, истакнутог криминалисту светског гласа, научника и универзитетског професора. Посебно је нагласила учешће Школе за криминалистику Универзитета у Лозани. Тачка повезница ове две установе јесте чињеница да је Рајс као оснивач. Наиме, Школу за криминалистику у Лозани основао је Арчибалд Рајс 1909. године, а Академија, вођена идејом професионализације полиције и модернизације њеног кадра, има своје корене у 1921. години када је управо Рајс успео да убеди академске кругове у научни карактер криминалистике и када је отворена прва државна висока полицијска школа у Србији. На крају свог излагања проф. др Биљана Симеуновић-Патић захвалила се ауторима на представљању најновијих резултата истраживања, учешћу у размени искуства и ставова, отварању нових идеја и стварању нових контаката.
Проф. др Горан Бошковић, в. д. декана Криминалистичко-полицијске академије, поздравио је присутне пригодним речима добродошлице, истакавши став да једино координисана сарадња високообразовних, научних и стручних установа из земље и иностранства може допринети ширем сагледавању теорије и праксе у области научног и стручног рада. Пожелео је плодоносан рад по секцијама и позвао на доношење збирних закључака у циљу уобличења идеје скупа.
У току три дана пленарног и секцијског рада на скупу су изложени радови из следећих тематских области: Криминалистичко и кривичноправни аспекти расветљавања и доказивања кривичних дела; Структура и функционисање полицијске организације; Савремене студије безбедности; Јачање институција правне државе и борба против криминалитета; Друштвени, економски и политички токови криминала – изражавање, мерење и анализа; Форензичка лингвистика и језик струке; Сајбер криминал; Иновативне технике и опрема у форензичком инжењерству; и Ефекти физичке активности на антрополошки статус припадника безбедносних организација. За учеснике скупа из иностранства организован је обилазак Београда, посетили су Галерију Српске академије наука и уметности, Музеј савремене уметности, Конак књегиње Љубице, Београдску тврђаву, Калемегдан и Кнез Михаилову улицу. Скуп је завршен у четвртак, 9. новембра, у 16 часова.

Слике можете погледати овде

logo
Криминалистичко-полицијски универзитет, Цара Душана 196, 11080 Београд, Србија
rektorat[@]kpu.edu.rs

Установа

Основне студије

Упис

Мобилни мени