Промоција националног акционог плана за примену резолуције 1325 савета безбедности УН

У организацији Министарства одбране Републике Србије, Канцеларије за сарадњу са цивилним друштвом Владе Републике Србије и ОЕБС-а, Мисије у Србији, 12. септембра 2017. године у Централном дому Војске Србије одржана је промоција двојезичног издања Националног акционог плана за примену Резолуције 1325 Савета безбедности Уједињених нација – Жене, мир и безбедност у Републици Србији (2017-2020).
Резолуција 1325 Савета безбедности Уједињених нација – Жене, мир и безбедност једна је од најважнијих резолуција светске организације у области мира и безбедносне политике. Поменута резолуција, која је усвојена 31. октобра 2000. године, посебно наглашава последице оружаних сукоба по жене и девојке и важност улоге жена у изградњи мира и постконфликтном опоравку друштва и у сагласности је са општеприхваћеним међународно-политичким и правним документима и стандардима у области мира, безбедности и људских права. Стога су владе држава чланица Уједињених нација, на препоруку Генералног секретара Уједињених нација, приступиле изради и усвајању националних планова за примену ове резолуције. Влада Републике Србије је усвојила први Национални акциони план за примену Резолуције 1325 Савета безбедности Уједињених нација – Жене, мир и безбедност у Републици Србији, који се примењивао у периоду од 2010. до 2015. године. На основу анализе резултата спровођења првог Националног акционог плана у органима државне управе, Влада је оценила да је у наредном периоду потребно наставити примену Резолуције 1325 Савета безбедности Уједињених нација у Републици Србији израдом новог плана, који ће се спроводити у периоду од 2017. до 2020. године.
Јавној промоцији овог документа присуствовали су студенти Криминалистичко-полицијске академије и проф. др Тања Кесић, у својству чланице Радне групе за израду Националног акционог плана.

Слике можете погледати овде

logo
Криминалистичко-полицијски универзитет, Цара Душана 196, 11080 Београд, Србија
rektorat[@]kpu.edu.rs

Установа

Основне студије

Упис

Мобилни мени