Одржана трибина „У сусрет примени новог Закона о спречавању насиља у породици“

Криминалистичка секција организовала је Трибину под називом: „У сусрет примени новог Закона о спречавању насиља у породици“, која је одржана 23. маја 2017. године на Криминалистичко-полицијској академији. На трибини су учестовали: проф. др Тијана Шурлан судија Уставног суда Републике Србије, др Вељко Делибашић, адвокат, Јасмина Пухача, заменик начелника Одељења за спречавање насиља у породици у Управи криминалистичке полиције МУП РС, Александра Спасојевић, дипломирани психолог-мастер Центра за социјални рад, проф. др Тања Кесић и проф. др Зоран Ђурђевић.

Трибину је отворио и модерирао проф. др Зоран Ђурђевић. После представљања гостију и кратког осврта на Закон о спречавању насиља у породици, судија Уставног суда проф. др Тијана Шурлан  дала је приказ  историје настанка Истанбулске конвенције, указавши на међународне стандарде у супротстављању насиљу у породици и значај њихове имплементације у домаће законодавство.

Адвокат, др Вељко Делибашић је аргументовано указао на позитивне и негативне стране закона, посебно истичући проблеме који се могу појавити у његовој примени, као што су: кратки рокови за прослеђивање жалбе могућег учиниоца, терминолошке недоследности, недефинисаност непосредне опасности и тешкоће у њеном утврђивању.

Заменик начелника Одељења за спречавање насиља у породици, Јасмина Пухача је дала детаљну информацију о активностима које је МУП РС спровео у припреми за примену закона, указујући да је Министарство предузело све законом дефинисане активности неопходне за почетак његове примене. У сарадњи са Криминалистичко-полицијском академијом  обуку за примену Закона о спречавању насиља у породици прошло је преко 400 полицијских службеника из свих полицијских управа. Осим тога, истакла је да је Министарство израдило и да се налазе у поступку одобравања инструмент за процену ризика и обрасци свих докумената које ће у примени закона користити полицијски службеници.

Психолог, Александра Спасојевић истакла је да Центри за социјални рад учествују у Групи за координацију и сарадњу. Запослени центра за социјални рад (ЦСР) поред послова из своје надлежности су дужни да пружају податке о члановима породице на основу података из своје евиденције уколико то затражи полицијски службеник који мора да изврши процену ризика у року од 8 сати.  Подаци се тичу социо-економске ситуације, психолошког статуса, врсте поступака које се воде у надлежности ЦСР. Одређени запослени ЦСР учествује у раду Групе за координацију и учествује у изради индивидуалног плана заштите и подршке жртве. ЦСР води електронску евиденцију података која је доступна на увид  полицији и надлежном тужилаштву.

Проф. др Тања Кесић указала је на значај и оправданост доношења Закона о спречавању насиља у породици уз истицање појединих недостатака овог законског текста. Посебно су акцентована питања која се односе на: правни положај могућег учиниоца насиља у породици, бесплатну правну помоћ, мултисекторску сарадњу и изградњу јединственог информационог система за све актере укључене у имплементацију овог  закона.

Трибина је била изузетно посећена, а дискусије учесника праћене су са великом заинтересованошћу.

Слике можете погледати овде

logo
Криминалистичко-полицијски универзитет, Цара Душана 196, 11080 Београд, Србија
rektorat[@]kpu.edu.rs

Установа

Основне студије

Упис

Мобилни мени