Специјализована обука полицијских службеника у складу са Законом о спречавању насиља у породици

Криминалистичко-полицијска академија, у периоду од 20.02.2017. године до 31.05.2017. године, спроводи специјализовану обуку 404 полицијска службеника из 27 подручних полицијских управа Министарства унутрашњих послова Републике Србије за примену Закона о спречавању насиља у породици. Обука траје 5 радних дана, од тога три дана теоријске наставе на Криминалистичко-полицијској академији и два дана практичне обуке у седиштима Виших јавних тужилаштава, односно полицијских управа. Практични део се реализује у виду радионица у сарадњи са Правосудном академијом, а учесници су полицијски службеници који ће поступати у случајевима насиља у породици и заменици јавних тужилаца који ће бити месно надлежни за поступање на истој територији. Полазници ће добити јединствен сертификат о завршеној обуци са официјалном ауторизацијом Криминалистичко-полицијске академије и Правосудне академије. Главни циљ обуке је стицање теоријских и практичних знања за спречавање насиља у породици и за пружање заштите и подршке жртвама насиља у породици, као и жртвама других кривичних дела предвиђених у члану 4. Закона о спречавању насиља у породици.
Потпредседник Владе и министар унутрашњих послова, др Небојша Стефановић приликом посете Вишем суду у Чачку 19.05.2017. године говорио је о новом Закон о спречавању насиља у породици. Навео је да ће нови Закон против насиља у породици почети са својом применом 1. јуна, а обука која се одвија за већи број полицајаца и судија је одличан пример, где желимо да покажемо како ће то бити примењено у пракси на најбољи могући начин. Обраћајући се присутнима на радионици у Чачку он је истакао је да нови Закон о спречавању насиља у породици, поред репресивне, има и превентивну функцију. „Желимо, пре свега, да упозорењима и радом са потенцијалним извршиоцима кривичних дела учинимо да они то не постану. Људи морају да схвате да насиље у породици није одговор и као друштво морамо се суочити са тим да се оно дешава у нашој земљи, у сваком од наших градова и да се са тим проблемом морамо озбиљно ухватити у коштац“, рекао је Стефановић.
В. д. декана Криминалистичко полицијске академије, проф. др Горан Бошковић истакао је да ће кроз ове обуке полицијски службеници бити богатији за још једно ново искуство које ће им омогућити да се ефикасније супротставе и спрече насиље у породици.
Директор Правосудне академије Ненад Вујић указао је да та институција има добру сарадњу са Криминалистичко-полицијском академијом и Министарством унутрашњих послова и да ће кроз ове обуке бити учвршћена веза између локалних полиција, тужилаштава и судова, што је и суштина за ефикасну примену Закона о спречавању насиља у породици.

Слике можете погледати овде

logo
Криминалистичко-полицијски универзитет, Цара Душана 196, 11080 Београд, Србија
rektorat[@]kpu.edu.rs

Установа

Основне студије

Упис

Мобилни мени