Студијско путовање у Чешку и Словачку

У периоду од 27. до 30. априла 2017. године, 10 студената Криминалистичко-полицијске академије је у пратњи ментора Драгане Серпак боравило у Републици Чешкој где су са представницима Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и представницима борачких удружења из Србије учествовали у комеморативним свечаностима обележавања значајних историјских догађаја из ослободилачких ратова Србије.
Првог дана посете, студенти Академије посетили су затвор за политичке осуђенике у Терезину, где је Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања господин Александар Вулин, у име Владе Републике Србије, положио венац и одао почаст Гаврилу Принципу, који је на том месту, као осуђеник због атентата на аустроугарског престолонаследника Франца Фердинанда, преминуо пре 99 година.
У наставку програма посете, студенти Криминалистичко-полицијске академије посетили су и Јиндриховице, где су положили венац на спомен-обележје на месту где је сахрањено 7.100 српских војника који су током Првог светског рата страдали у тамошњем радном логору. Церемонију полагања венаца и одавања почасти предводио је помоћник министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања господин Милан Поповић.
Следећег дана, студенти Академије посетили су и цркву Успења пресвете Богородице са спомен-костурницом на Олшанском гробљу у Прагу, где је положен је венац и одата почаст палим војницима из Првог светског рата. У спомен-костурници почива 131 српски војник.
Истог дана, у Словачкој Републици, на војном гробљу у месту Петржалка-Копчани у Братислави, наши студенти присуствовали су и церемонији полагања венаца и одавања почасти преминулим заробљеницима српске војске у Првом светском рату који су на том месту сахрањени. Церемонију је предводио помоћник министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, а присуствовали су јој амбасадор Републике Србије у Словачкој Републици и заменица градоначелника Братиславе.
Последњег дана путовања, студенти Академије су положили венац на српском војном гробљу у Великом Међеру где је сахрањено 5895 српских војника. Церемонији полагања венаца и одавања почасти, коју је предводио помоћник министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, присуствовали су и амбасадор Републике Србије у Словачкој Републици и представници локалне самоуправе.
Поред студената Криминалистичко-полицијске академије, у комеморативним свечаностима у Републици Чешкој и Републици Словачкој поводом обележавања значајних историјских догађаја из ослободилачких ратова Србије учествовали су и студенти из Бања Луке, представници Министарства одбране и Војске Србије, Републичког завода за заштиту споменика културе, ученици основних школа из Лебана и представници Удружења за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

Слике можете погледати овде

logo
Криминалистичко-полицијски универзитет, Цара Душана 196, 11080 Београд, Србија
rektorat[@]kpu.edu.rs

Установа

Основне студије

Упис

Мобилни мени