Oтворен Седми научно-стручни скуп са међународним учешћем „Европске интеграције: Правда, слобода и безбедност“

Седми научно-стручни скуп са међународним учешћем „Европске интеграције: Правда, слобода и безбедност“ свечано је отворен 24. маја 2016. године у хотелу „Оморика“ на Тари. Скуп организују Криминалистичко-полицијска академија, Фондација „Ханс Зајдел“ и Министарство унутрашњих послова Републике Србије. Отварању је присуствовао велики број еминентних стручњака из области правне, криминалистичке, безбедносне и полицијске теорије и праксе из десет земаља – Русије, Белгије, Румуније, Мађарске, Словеније, Хрватске, Црне Горе, Босне и Херцеговине, Македоније и Србије.
На почетку, скупу се обратио проф. др Милан Жарковић, в.д. продекана за наставу Криминалистичко-полицијске академије. Он је поздравио присутне и изразио захвалност на присуству ауторима, гостима и суорганизаторима – Фондацији „Ханс Зајдел“ и Министарству унутрашњих послова Републике Србије.
Проф. др Милан Жарковић је потом дао реч господину Богољубу Живковићу, помоћнику директора полиције, који је истакао захвалност организаторима и ближе појаснио улогу Министарства унутрашњих послова Републике Србије у процесу европских интеграција, нарочито у светлу отварања Преговарачких поглавља 23. и 24. у приступу Републике Србије Европској унији. Посебну улогу има и нови Закон о полицији, који додатно реформише полицијску организацију, њен начин и организацију рада. Такође, истакао је и матичност Криминалистичко-полицијске академије у остваривању високог полицијског образовања и њену функционалну повезаност са Министарством унутрашњих послова.
Гостима се затим обратио господин Луц Кобер, руководилац пројекта Фондације „Ханс Зајдел“ за Србију и Црну Гору, који је уз срдачан поздрав присутнима навео да је Фондација „Ханс Зајдел“ већ годинама сведок нарастајућег научног потенцијала Криминалистичко-полицијске академије у региону и шире. Указао је на важност теме скупа, значај великог одзива припадника науке и струке и пожелео Републици Србији што бржи улазак у Европску унију.
проф. др Драгана Коларић, в.д. декана Криминалистичко-полицијске академије, захвалила се присутнима на томе што су препознали значај скупа и навела да је веома важно препознати све проблеме који се могу јавити на путу европских интеграција, да је потребно даље јачати институционалне капацитете Министарства унутрашњих послова Републике Србије и других државних органа, у чему и Криминалистичко-полицијска академија препознаје своју улогу. Стога су научни скупови и округли столови које Академија организује један начин остваривања те важне позиције. Подсетила је да је Академија чланица AEPC (Асоцијације европских полицијских колеџа) од 2005. године, као и да има склопљене споразуме о научно-техничкој сарадњи са 29 организација у земљи и 16 у иностранству. Такође, Академија је 2007. године први пут акредитована као научноистраживачка организација, а потом и 2013. и 2016. године – у области друштвено-хуманистичких, техничко-технолошких и природно-математичких наука, да јој предстоји акредитација програма докторских студија, што је све део њеног реорганизовања у будући Криминалистичко-полицијски универзитет. Нагласила је да Криминалистичко-полицијска академија настоји да одговори свим изазовима који се пред њу постављају: пре свега, путем едукације квалитетних кадрова за МУП, имајући у виду одлуку Владе Републике Србије, као и путем афирмације богатог научноистраживачког рада за потребе МУП-а, целе научне заједнице Србије и других државних органа чији је циљ унапређивање институционалних и правних капацитета. Анализа досадашњих проширења ЕУ указују да су поглавља 23 – Реформа правосуђа и основна права и 24 – Правда, слобода и безбедност била кључна за доношење одлука о примању нових држава у чланство. Управо, наведена чињеница указује на важност али и сложеност поступка, на неопходност активног учешћа научне заједнице у пружању помоћи у реализацији Акционих планова за наведена поглавља.
Катарина Томашевић, в.д. помоћника министра, начелник Сектора за људске ресурсе Министарства унутрашњих послова Републике Србије, поздравила је присутне и пружила уверавања да Република Србија последњих година улаже изузетне напоре у процесу придруживања и стицања пуноправног чланства у ЕУ, као и да се ти напори значајно односе и на област безбедности. У постизању тог стратешког циља, Влада Републике Србије и њено Министарство унутрашњих послова настоје да достигну све неопходне стандарде који гарантују коначни успех. У том процесу Министарство посебно има обавезу у оквиру Преговарачког поглавља 24 – Правда, слобода и безбедност. Истовремено, Министарство активно делује и на плану сопствене реформе, која, између осталог, обухвата активност на примени новог Закона о полицији, који ће у програмском и акционом смислу обезбедити још боље радне резултате Министарства. Једна од кључних научних и образовних установа на које Министарство рачуна у овој области је Криминалистичко-полицијска академија, као стратешки партнер и високообразовни и научни ресурс Министарства. Потом је пожелела успешан рад и угодан боравак у прелепом амбијенту организаторима и свим учесницима и прогласила скуп свечано отвореним. Крај рада скупа заказан је за четвртак, 26. маја 2015. године у 15 часова.

Слике можете погледати овде

logo
Криминалистичко-полицијски универзитет, Цара Душана 196, 11080 Београд, Србија
rektorat[@]kpu.edu.rs

Установа

Основне студије

Упис

Мобилни мени