Oдржан шести међународни научни скуп "Дани Арчибалда Рајса"

Шести међународни научни скуп „Дани Арчибалда Рајса“ одржан је на Криминалистичко-полицијској академији 10. и 11. марта 2016. године. Скуп је организован у сарадњи са Mинистарством унутрашњих послова Републике Србије, Министарством просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, Националним полицијским универзитетом Кине, Државним универзитетом унутрашњих послова из Лавова, Волгоградском академијом Министарства унутрашњих послова Русије, Факултетом безбедности из Скопља, Факултетом безбедносних студија из Љубљане, Полицијском академијом „Alexandru Ioan Cuza“ из Букурешта, Полицијском академијом из Братиславе и Високом школом унутрашњих послова из Бањалуке.
На скупу су своје радове из области права, криминалистике, информатике, форензике, полицијских и безбедносних наука, представили професори, научници, истраживачи, стручњаци, полицијски и државни службеници из 21 земље: Аустрија, Белорусија, Босна и Херцеговина, Црна Гора, Грчка, Хрватска, Јапан, Кина, Мађарска, Македонија, Нигерија, Румунија, Русија, Словачка, Словенија, Шпанија, Швајцарска, Турска, Украјина, Србија. Важно је истаћи да своје учешће по први пут остварују аутори из Грчке, Јапана, Нигерије и Швајцарске.

Присутнима се у име Криминалистичко-полицијске академије обратила проф. др Драгана Коларић, в. д. продекана за научноистраживачки рад. Истакавши да Академија традиционално организује међународни научни скуп „Дани Арчибалда Рајса“, срдачно је поздравила представнике Министарства унутрашњих послова Републике Србије, Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Министарства иностраних послова, амбасадоре Белорусије, Норвешке и Босне и Херцеговине, декане других факултета, представнике локалне самоуправе, представнике научне заједнице и друге. За ово време колико постоји, скуп је постао препознатљив међу земљама у региону, а и много шире, и успева да кроз ритуал памћења и културу сећања на др Арчибалда Рајса, истакнутог криминалисту светског гласа, научника и универзитетског професора, сачува наслеђе – историју и традицију којом се храни наш идентитет. Посебно је нагласила учешће Школе за криминалистику Универзитета у Лозани, која по први пут учествује у раду конференције. Тачка повезница ове две установе јесте чињеница да је Рајс родоначелник обе. Наиме, Школу за криминалистику у Лозани основао је Арчибалд Рајс 1909. године, а Академија, вођена идејом професионализације полиције и модернизације њеног кадра, има своје корене у 1921. години када је управо Рајс успео да убеди академске кругове у научни карактер криминалистике и када је отворена прва државна висока полицијска школа у Србији. На крају свог излагања проф. др Драгана Коларић захвалила се ауторима на представљању најновијих резултата истраживања, учешћу у размени искуства и ставова, отварању нових идеја и стварању нових контаката.

Проф. др Владимир Бачила, начелник Академије Министарства унутрашњих послова Републике Белорусије, поздравио је учеснике у име руководства Министарства унутрашњих послова Белорусије и представника Белоруске академије и честитао организаторима на отварању скупа. Истакао је да посебну пажњу треба поклонити прекршајима у високотехнолошком криминалу и проблемима миграционе политике. Могући проналазак решења тих проблема очекује управо у раду секција овог скупа. Захвалио се Криминалистичко-полицијској академији на свечаном пријему и срдачној добродошлици.

У наставку отварања скупа присутнима се обратио проф. др Золтан Рајнаи, декан Факултета „Донат Банки“ Универзитета у Обуди (Мађарска). У кратким цртама нагласио је важност оваквих скупова у домену размене искуства и стварања јачих веза између свих земаља.

Рад међународног скупа свечано је отворио проф. др Оливије Рибо, директор Школе за криминалистику и продекан Факултета за право, криминалистику и јавну управу Универзитета у Лозани. У свом излагању изразио је велику част због учешћа на скупу оваквог формата, који носи назив оснивача њихове школе, др Арчибалда Рајса.

У наставку програма уследио је свечани део скупа. Говор посвећен др Арчибалду Рајсу, одломак Рајсовог дела „Чујте, Срби“ и рецитал „Плаве гробнице“ у извођењу глумца Народног позоришта Лепомира Ивковића употпуниле су музичке нумере „Ово је Србија“ и „Пукни зоро“ у извођењу оперског певача Оливера Њега и музичког сарадника Зорана Тутуновића.

У току два дана секцијског рада на скупу су изложени радови из следећих тематских области: криминалистичко и кривичноправни аспекти расветљавања и доказивања кривичних дела, структура и функционисање полицијске организације, савремене студије безбедности, јачање институција правне државе и борба против криминалитета, друштвени, економски и политички токови криминала – изражавање, мерење и анализа, форензичка лингвистика и језик струке, сајбер криминал и иновативне технике и опрема у форензичком инжењерству. Радови су излагани на енглеском и српском језику.

За учеснике скупа из иностранства организован је обилазак Београда: посетили су Храм Светог Саве, Народну библитеку Србије, интерактивну изложбу „Пупин од физичке до духовне реалности“ у Историјском музеју, Конак књегиње Љубице и Кнез Михаилову улицу. Скуп је завршен у петак, 11. марта, у 20 часова.

Слике можете погледати овде.

logo
Криминалистичко-полицијски универзитет, Цара Душана 196, 11080 Београд, Србија
rektorat[@]kpu.edu.rs

Установа

Основне студије

Упис

Мобилни мени