Научна конференција „Миграције: правни, безбедносни, демографски и социо-економски проблеми“

Међународна научна конференција „Миграције: правни, безбедносни, демографски и социо-економски проблеми“ свечано је отворен 5. новембра 2015. године у хотелу „Палас“ у Београду. Организатори конференције су Институт за упоредно право, Криминалистичко-полицијска академија, Институт за криминолошка и социолошка истраживања и Руска хуманитарна мисија. Отварању је присуствовао велики број еминентних стручњака из теорије и праксе. Присутне је најпре поздравио др Јован Ћирић, директор Института за упоредно право, који је захвалио суорганизаторима на учешћу у организацији овако важног скупа, као и свим ауторима реферата из земље и иностранства, и истакао актуелност теме миграција. Потом се присутнима обратила др Ивана Стевановић, в.д. директора Института за криминолошка и социолошка истраживања, која је истакла да се Република Србија по трећи пут у кратком периоду суочава са избегличким таласом, с тим да ће овај последњи трајати још дуго времена, што је од великог значаја за нашу земљу због централне позиције на тзв. „балканској рути“.

Проф. др Младен Бајагић, в.д. декана Криминалистичко-полицијске академије, похвалио је све ауторе који су препознали значај тематике скупа и нагласио да ће политичке и државне елите европских земаља морати да пруже одговоре на читав сет питања, почев од узрока и последица миграција, до глобалне безбедности и тероризма. Затим је изразио став да наука мора помоћи у пружању одговора на та питања, као и жељу да ће размена мишљења на скупу допринети његовом квалитету, у складу са очекивањима. На крају, скупу се испред Руске хуманитарне мисије обратио адвокат Горан Петронијевић, истакавши да су повод за ову организацију догађаји у Југоисточној Европи, посебно на Балкану, пожелевши успешан рад свим гостима.

Првог дана скупа, излагања су имали проф. др Драган Симеуновић, проф. др Милан Шкулић, проф. др Весна Николић-Ристановић, проф. др Саша Мијалковић, проф. др Жељко Никач, проф. др Драгољуб Тодић, Јевгениј Примаков, др Мирјана Рашевић, проф. др Богдана Кољевић, проф. др Бранислава Кнежић, др Миша Ђурковић, Владимир Петровић, Никола Ковачевић, Марина Рагуш, доц. др Маја Лукић, Никола Врзић, Ања Вертаг, Драго Жупарић, проф. др Радмило Петровић, проф. др Урош Шуваковић, др Нада Новаковић и доц. др Александар Гордић.

Другог дана скупа, своје радове представиће проф. др Ђорђе Игњатовић, проф. др Станко Бејатовић, др Срђа Трифковић, др Милана Љубичић, проф. др Слађана Јовановић, Петар Анђелковић, проф. др Бобан Милојковић, проф. др Драган Млађан, проф. др Зоран Ђурђевић, Дарко Марковић, Милош Миленковић, Милена Којић, Ивана Васиљевић, Сретен Јелић, Вук Кулић и Саво Манојловић. По завршетку скупа биће приређен свечани коктел у Институту за криминолошка и социолошка истраживања.

Слике можете погледати овде

logo
Криминалистичко-полицијски универзитет, Цара Душана 196, 11080 Београд, Србија
rektorat[@]kpu.edu.rs

Установа

Основне студије

Упис

Мобилни мени