Научни скуп „Безбедност јавног саобраћаја, осигурање и накнада штете“

XVIII међународни научни скуп „Безбедност јавног саобраћаја, осигурање и накнада штете“ одржан је од 24-26. септембра 2015. године у хотелу „Србија“ у Вршцу. Организатори скупа су Удружење за одштетно право, Институт за упоредно право, Криминалистичко-полицијска академија и Правосудна академија, уз подршку предузећа Интермекс. Отварању је присуствовао велики број еминентних стручњака из теорије и праксе. Присутне је најпре поздравио проф. др Здравко Петровић, заступник Удружења за одштетно право, који је указао на традицију одржавања скупа и истакао важност трансфера знања и сарадње у области осигурања, одштетног права и безбедности јавног саобраћаја. Захвалио се на сарадњи новом суорганизатору скупа, Криминалистичко-полицијској академији, која је препознала значај тематике скупа. Проф. др Младен Бајагић, в.д. декана Криминалистичко-полицијске академије, захвалио се осталим организаторима на позиву за организовање скупа и истакао да Академија као високошколска установа своје научноистраживачке потенцијале остварује и кроз организацију научно-стручних скупова и округлих столова, што ће остати њен правац деловања. Затим је изразио став да ће Академија и убудуће учествовати у организацији овог скупа и жељу да ће размена мишљења на скупу допринети његовом квалитету, у складу са очекивањима. Присутне је затим поздравио проф. др Владимир Чоловић, научни саветник Института за упоредно право, који је навео да је овај скуп само један у низу који Институт заједнички организује. Навео је да Институт ове године слави 60 година свог постојања и изразио наду да ће научне вредности остати препознате од шире јавности и у будућности. На крају, скупу се испред оправдано одсутног директора Правосудне академије Ненада Вујића обратио и судија Вишег суда у Ваљеву, др Драган Обрадовић, истакавши да је овај скуп једини у чијој организацији учествује Правосудна академија, ове године по четврти пут, и пожелео срећан рад свим излагачима.

Скупу је присуствовало педесетак учесника. Изложено је укупно 30 реферата, подељених у шест тематских секција:
1) Улога осигурања у превенцији саобраћајних незгода;
2) Савремено пословање у осигурању;
3) Делатност осигурања у савременим условима;
4) Полицијске активности и казнена реакција на злоупотребе у осигурању и у области безбедности јавног саобраћаја;
5) Нови Закон о осигурању у практичној примени – одговорност за штету;
6) Актуелна питања у вези накнаде штете.

У оквиру четврте тематске области, предвиђени су и изложени радови наставника Академије, сем рада оправдано одсутног проф. др Радосава Рисимовића:
1.проф. др Александар Чудан, Gyöngyi Major: „Економски криминал и осигурање“
2.проф. др Радосав Рисимовић: „Разграничење умишљаја и нехата код кривичног дела угрожавање јавног саобраћаја“
3.проф. др Милан Жарковић, доц. др Ивана Бјеловук, доц. др Тања Кесић: „Радни и образовни профил судских вештака за анализу саобраћајних незгода“
4.проф. др Жељко Никач, мр Бобан Симић: „Савремени концепт полицијског рада у функцији превенције саобраћајних незгода у локалној заједници“

Последњег дана скупа одржана је дискусија и донети су закључци саветовања. Скуп је завршен 26. септембра 2015. године у 11 часова.

Слике можете погледати овде

logo
Криминалистичко-полицијски универзитет, Цара Душана 196, 11080 Београд, Србија
rektorat[@]kpu.edu.rs

Установа

Основне студије

Упис

Мобилни мени