Одржана трибина поводом светске кампање „16 дана активизма против насиља над женама“

Криминалистичко-полицијски универзитет, Амбасада Сједињених Америчких држава, Међународни криминалистичко-истражни програми помоћи у обуци – ICITAP и Међународни програм за дроге и спровођење закона – INL, уз подршку Министарства унутрашњих послова, већ трећу годину заједнички подржавају светску кампању „16 дана активизма против насиља над женама“, коју обележава 1,700 организација у преко 100 држава света.

У прилог овогодишњој кампањи, у понедељак 4. децембра 2023. године, у Амфитеатру „Владимир Кривокапић“ одржана је трибина за студенте Криминалистичко-полицијског универзитета, Правног факултета Универзитета у Београду, Факултета за специјалну едукацију и рехабилитацију Универзитета у Београду и Факултета безбедности Универзитета у Београду. Трибина „Спречавање насиља у породици, са посебним освртом на дигитално насиље“ организована је у циљу едукације, подизања свести о родно заснованом насиљу и механизмима заштите, али и померање деловања на обезбеђивању основних људских права жена „из сфере милосрђа у центар државне политике“.

Ректор Криминалистичко-полицијског универзитета проф. др Зоран Ђурђевић поздравио је присутне и рекао да насиље представља негацију основних права, права на физички и психички интегритет и људско достојанство – насиљем се угрожава основно и најважније људско право, право на живот. „Оно што морамо рећи и око чега се морамо сложити је да стратегија нулте толеранције према насиљу нема алтернативу, да је сваки број кривичних дела са елементима насиља велики и неприхватљив и да је неопходно да свакога дана радимо на превенцији насиља, на заштити од насиља, пре свега, најосетљивијих чланова нашег друштва – деце и жена“, нагласио је ректор Ђурђевић.

Присутнима се обратио амбасадор Сједињених Америчких Држава, његова екселенција, господин Кристофер Хил (Christopher Hill) истакавши да је насиље над женама глобални проблем. „Једини начин да се боримо против тога јесте управо да радимо заједно. Ни једна земља нема све одговоре, зато проблему морамо приступити са крајњом озбиљношћу и јасно ставити до знања да је за наше земље то приоритет“ рекао је амбасадор Хил.

Ванредна професорка Криминалистичко-полицијског универзитета, судија Уставног суда и члан Комитета Уједињених нација за људска права проф. др Тијана Шурлан дала је светле примере борбе за људска права и права жена, али и указала и на проблеме који и даље чекају адекватна решења. Позвала је студенте да се, у домену својих будућих професија, заинтересују за ове теме, како би у будућности дали свој допринос оснаживању жена и друштву без насиља.

Државни секретар Министарства унутрашњих послова др Жељко Бркић рекао је да Министарство дуги низ година посвећено ради, како на превенцији, тако и на решавању случајева родно заснованог насиља и истакао да ће и у будућности то бити један од приоритета у раду.

Заменик окружног тужиоца Сан Дијега, Сједињене Америчке Државе, господин Рајан Сондерс (Ryan Saunders), одржао је предавање о теми „Механизми заштите жртава“, са посебним освртом на америчку праксу.

Ректор Криминалистичко-полицијског универзитета, проф. др Зоран Ђурђевић анализирао је практична питања која се односе на супротстављање родно заснованом насиљу, а студенти Криминалистичко-полицијског универзитета, односно II године основних академских студија Информатике и рачунарства, Радован Анђелковић и Јован Боговац представили су студију случаја, која се односи на дигитално насиље, истакавши најпознатије примере дигиталног насиља у нашем друштву..

Кампања „16 дана активизма против насиља над женама“ почиње 25. новембра Међународним даном борбе против насиља над женама и завршава се 10. децембра Међународним даном људских права. Следећи став „нулте толеранције на насиље“, Криминалистичко-полицијски универзитет, уз подршку Министарства унутрашњих послова, реализује активности усмерене ка превентивном деловању, али и континуираној едукацији полицијских службеника. Током претходне године, више од 200 студената различитих факултета имало је прилику да чује почасна предавања стручњака и учествује у радионицама о наведеној теми, док је више од 500 полицијских службеника прошло различите обуке у вези са поступањем у ситуацијама родно заснованог насиља. У склопу овогодишње кампање, едукацију ће проћи полицијски службеници из Новог Сада, Сремске Митровице, Панчева, Кикинде, Суботице, Сомбора, Зрењанина и Вршца.

Родно засновано насиље је комплексан друштвени проблем који захтева мултидисциплинарни приступ. Европска конвенција о људским правима види достојанство жртве као најважнију вредност, а оно се може остварити само спречавањем насиља, заштитом жртве и кажњавањем починиоца. Сарадња, али и међусобно познавање и примена знања и вештина полиције, судова, тужилаштва и свих других владиних и невладиних субјеката који чине системски одговор на родно засновано насиље од суштинског је значаја за правовремену и адекватну реакцију.

Слике можете погледати овде

logo
Криминалистичко-полицијски универзитет, Цара Душана 196, 11080 Београд, Србија
rektorat[@]kpu.edu.rs

Установа

Основне студије

Упис

Мобилни мени