Свечано обележен Дан Криминалистичко-полицијског универзитета

Драги пријатељи, припадници полицијске професије увек имајте у виду да су припадници српске полиције јунаци правде, истине и права. - проф. др Зоран Ђурђевић, ректор

 

Дан Криминалистичко-полицијског универзитета свечано је обележен 8. фебруара 2023. године. Опредељен да негује традицију полицијског школства, Криминалистичко-полицијски универзитет обележава овај датум у знак сећања на прву полицијску школу, отворену 8. фебруара 1921. године у Београду.

Свечаност је одржана у амфитеатру „др Арчибалд Рајс“, уз присуство министра унутрашњих послова Братислава Гашића, министра информисања и телекомуникација Михаила Јовановића, државних секретара, помоћника министара и представника Министарства унутрашњих послова, просвете, финансија и одбране, представника Безбедносно-информативне агенције, ректора и представника Универзитета у Републици Србији, Мађарској и Републици Српској, судија Уставног суда, представника независних државних органа и агенција, представника ИЦИТАП-а, ИНЛ-а, Канцеларије за ИТ и еУправу, Comtrade System Integration-а, Националне криминалистичке агенције Велике Британије,  Савезне криминалистичке полиције Немачке, представника јавних предузећа, професора и студената.

Након државне и студентске химне, у извођењу полицијског оркестра, приказан је кратак филм „Универзитет у слици и речи“, током кога су присутне званице упознате са постигнућима Универзитета у протеклог години. Министар унутрашњих послова Братислав Гашић и ректор Универзитета проф. др Зоран Ђурђевић уручили су признања најбољим студентима и повеље установама, организацијама и њиховим организационим целинама, које су дале значајан допринос развоју и унапређењу полицијског образовања.

Признање „Студент генерације“ додељено је:

  1. САЊИ РАИЧЕВИЋ, студенткињи основних академских студија Информатика и рачунарство, за положене испите и остварену просечну оцену 9,88.
  2. МИЛЕНИ ПАВИЋЕВИЋ, студенткињи основних академских студија Форензичко инжењерство, за положене испите и остварену просечну оцену 9,44.
  3. НЕМАЊИ СПАСОВИЋУ, студенту основних академских студија Криминалистике, за положене испите и остварену просечну оцену 9,30.
  4. САЊИ ПИВИЋ, студенту основних струковних студија Криминалистике, за положене испите и остварену просечну оцену 8,90.

У име награђених дипломираних студената обратила се Сања Раичевић, захваливши се Министарству унутрашњих послова на датој прилици да кроз практичну наставу сагледају професионалне изазове будућег позива, као и професорима Универзитета који су их, како је рекла, научили да ће у професији бити успешни једино ако у свом окружењу имају колеге које их чине бољим и вреднијим.

Поносно можемо рећи да смо данас спремни да праведно и часно ступимо у редове Министарства унутрашњих послова и дамо свој максимум како бисмо увек били на услузи грађанима, обављајући одговорно дужности полицијских службеника“, рекла је Раичевић.

Повеља за свесрдну подршку наставним активностима додељена је Управи криминалистичке полиције у Полицијској управи за град Београд, а уручена је помоћнику начелника Управе криминалистичке полиције Полицијске управе за град Београд, господину Дарку Марковићу. Иста Повеља  додељена је и ПС Земун у Полицијској управи за град Београд, а уручена је начелнику Полицијске станице Земун, господину Љуби Пузовићу. Повеља за допринос развоју и унапређењу високог полицијског школства додељена је Канцеларији за информационе технологије и електронску управу, а уручена је помоћнику директора, господину Славиши Антићу. Повеља за допринос унапређењу услова рада на Универзитету додељена је Националној криминалистичкој агенцији Велике Британије, а уручена је официру за везу Националне криминалистичке агенције, господину Стивену Ханту.

Ректор Универзитета, проф. др Зоран Ђурђевић, обратио се присутнима наглашавајући да изградња будућности подразумева и свест о месту, улози и значају које полиција има у друштву. „Прошлост морамо поштовати, будућност морамо градити!“, истакао је ректор Ђурђевић, наводећи да живимо у времену брзих друштвених промена, где су захтеви друштва за заштитом основних права и слобода, за безбедност изузетно високо постављени. „Бити полицајац представља посебан начин живота, чије су основне карактеристике хуманост, објективност, правичност и посебно важно, спремност да свој живот ризикујемо како бисмо штитили животе, лична и имовинска права грађана Републике Србије.“

Ректор Ђурђевић рекао је да је знање гарант боље будућности, а да будућност не припада онима који  знају, већ онима који су свесни да своје знање свакодневно морају унапређивати. „Став према образовању припадника једне професије је став према професији, најбољи начин улагања у једну професију је улагање у високо образовање, у школовање кадрова који ће представљати носиоце развоја те професије.“ Ректор се захвалио Министарству унутрашњих послова и пријатељима и партнерима Универзитета, који су у протеклој години свесрдно помогли процес унапређења квалитета наставе, услова рада, као и реализације научних истраживања.

Министар унутрашњих послова Братислав Гашић обратио се студентима, рекавши да је стечена диплома само улазница за посао, док ће одговорност, дубока посвећеност, креативност и поузданост морати да буду доказани радом. Истакао је да се безбедносни изазови континуирано мењају, али оно што је непромењиво јесу значај и улога полиције. „Ви ћете бити челични зид у одбрани и очувању мира и стабилности наше земље и безбедности свих њених грађана, који с правом имају велика очекивања“, рекао је министар Гашић, наглашавајући да су таленат, знање и вештине оно што ће Србију учинити још успешнијом, снажнијом и бољом.

У оквиру уметничког програма, вокални солиста и диригент Катарина Божић извела је песме „Глас Србије“ и „Ово је Србија“. У складу са потврђеном српском традицијом, присутни су чули и „Здравицу народу српском“ Љубивоја Ршумовића, у изведби Милоша Ивића, студента МAС криминалистике.

Универзитет захваљује медијима и институцијама које су упутиле честитке поводом Дана Криминалистичко-полицијског универзитета.

Слике, можете погледати овде

logo
Криминалистичко-полицијски универзитет, Цара Душана 196, 11080 Београд, Србија
rektorat[@]kpu.edu.rs

Установа

Основне студије

Упис

Мобилни мени