Министар унутрашњих послова Александар Вулин присуствовао показној вежби и одржао предавање студенатима Универзитета

Министар унутрашњих послова Александар Вулин посетио је Криминалистичко-полицијски универзитет у понедељак 16. маја 2022. године. Током посете, министар Вулин и његови сарадници, државни секретар Бојан Јоцић, заменик шефа Кабинета министра Александар Јовановић, помоћник министра - начелник Сектора за људске ресурсе Владимир Илић и помоћник директора полиције Драган Васиљевић, присуствовали су приказу практичне вежбе „Хапшење припадника организоване криминалне групе која се бави кријумчарењем наркотика“. Практична вежба обухватала је анализу криминалистичко обавештајних информација о структури и подели, хапшење два припадника организоване криминалне групе у тренутку примопредаје наркотика и остваривање сарадње са јавним тужилаштвом, добијање наредбе за претресање стана, као и предузимање доказне радње претресање. Извођачи наведене вежбе били су студенти четврте године Универзитета (стручна група за криминалистику) и припадници Управе криминалистичке полиције, Полицијске управе за Град Београд. Проректори Универзитета, шефови департмана и шефови катедри Универзитета, гости Факултета безбједносних наука Универзитета у Бањој Луци, као и студенти треће године основних струковних студија и четврте године основних академских студија, пратили су показну вежбу у видео формату у Амфитеатру 2, уз вођство Младена Вујовића, припадника 4. одељења Управе криминалистичке полиције.
Након практичне вежбе, ректор проф. др Зоран Ђурђевић обратио се присутнима у Амфитеатру 2 истакавши да мисија Криминалистичко-полицијског универзитета превасходно подразумева стварање квалитетног кадра за потребе Министарства унутрашњих послова, а то остварује кроз реализацију квалитетних студијских програма, са акцентом на посебне облике наставе. У циљу унапређења стручних компетенција студената, Универзитет инсистира на блиској сарадњи са Министарством унутрашњих послова, а резултат те сарадње је управо реализација практичне наставе, кроз коју се студенти најбоље упознају са професионалним захтевима и изазовима.
„Бити полицајац значи посебан начин живота. Ви сте полицајац не само у току радног времена, док носите униформу. Ви сте полицајац 24 сата. Ви сте ти који су од државе одређени да преузмете ризик за безбедност других. О томе знате ви, знамо ми и чланови ваших породица. Многи не знају, али и не треба да знају. Они треба да знају да су безбедни, а да би они били безбедни, ми морамо бити веома добри и успешни“, нагласио је ректор Ђурђевић.
Министар унутрашњих послова Александар Вулин обратио се присутнима, указујући на чињеницу да се прилике у свету константно мењају, али да је потреба људи да буду безбедни и улога државе да ту безбедност очува непромењива.
„Као што је и председник Србије Александар Вучић нагласио да ће држава у наредном периоду интензивно улагати у образовање наше деце и младих са посебним акцентом на развијање дуалног образовања, тако и Министарство унутрашњих послова остаје опредељено да настави са улагањем у развој Криминалистичко-полицијског универзитета и формирањем стручних и професионалних кадрова који ће умети да пруже адекватан и правовремени одговор на све савремене безбедносне изазове", истакао је министар унутрашњих послова Александар Вулин, наглашавајући да ће студенти Универзитета увек имати приоритет приликом запошљавања у Министарству унутрашњих послова.
У оквиру свог предавања, министар Вулин говорио је о изазовима и супротстављању савременим облицима криминалитета. Истакао је значај улагања у развој и напредак полиције, првенствено кроз улагање у кадрове, који ће се посветити борби против свих видова криминала и на тај начин пружити најбољу заштиту свим грађанима Републике Србије.
„Држава је ту да вам да најбоље услове за образовање и рад, да вам да своје поверење да ћете бринути о нашим грађанима и да ћете чувати њихову безбедност. Држава је ту да вам обезбеди посао, у складу са образовањем и чином, а ви то поверење никад не смете прокоцкати и проневерити. Учините све да кроз свој будући рад оправдате указано поверење и задобијете поштовање обичних људи", поручио је министар унутрашњих послова Александар Вулин.
Након одговора на постављена питања студената, министар Вулин са сарадницима је обишао Школску полицијску испоставу, чији рад су представили начелник ПС Земун Љубо Пузовић, помоћник командира ПС Земун Иван Ђорђевић и студенти Универзитета.

Слике, можете погледати овде

logo
Криминалистичко-полицијски универзитет, Цара Душана 196, 11080 Београд, Србија
rektorat[@]kpu.edu.rs

Установа

Основне студије

Упис

Мобилни мени