Свечано отворен Центар за криминалистику и развој полицијске професије на КПУ

Свечаност поводом отварања Центра за криминалистику и развој полицијске професије на Криминалистичко-полицијском универзитету одржана је 21.07.2021. године. На основу Меморандума о разумевању, потписаног између Владе Сједињених Америчких Држава и Криминалистичко-полицијског универзитета, чији је предмет реновирање и опремање Центра за криминалистику и развој полицијске професије, као и на основу Изјава о донацији, подршке Министарства унутрашњих послова Републике Србије, сагласности Владе Републике Србије и одговарајућих одлука Универзитета, приступило се реновирању и опремању Центра за криминалистику и развој полицијске професије, који је и био повод за данашњу свечаност.

Свечаности су присуствовали: министар унутрашњих послова Александар Вулин, амбасадор Сједињених Америчких Држава у Републици Србији, Његова екселенција Ентони Годфри, директор полиције, генерал полиције Владимир Ребић, помоћник министра и начелник Сектора за материјално-финансијске послове, Жељко Веселиновић, помоћник министра и начелник Сектора унутрашње контроле Дејан Ковачевић, помоћници директора полиције и начелници управа у Дирекцији полиције, директор Међународног кривично-истражног програма помоћи Министарства правде Владе Сједињених Америчких Држава (ICITAP) у Републици Србији Тимоти Фот, представници Амбасаде Сједињених Америчких Држава, као и руководство Универзитета са неопходним бројем  запослених. Ограничен број присутних на свечаности условљен је пандемијом коронавируса, односно мерама заштите здравља које се због пандемије примењују.

Пре свечаности одржане поводом отварања Центра, министар унутрашњих послова Александар Вулин, са сарадницима и амбасадором САД, Његовом екселенцијом Ентонијем Годфрием представницима Амбасаде и ректором, проф. др Данетом Субошић, обишао је Центар за криминалистику и развој полицијске професије, који је финансиран донацијом Међународног кривично-истражног програма помоћи Министарства правде Владе Сједињених Америчких Држава.  Центар је представио проф. др Зоран Ђурђевић, руководилац Департмана криминалистике, у сарадњи са наставником Универзитета, проф. др Ненадом Милићем.

На почетку свечаности, проф. др Дане Субошић, ректор Универзитета, поздравио је све присутне и пожелео добродошлицу званицама на Криминалистичко-полицијски универзитет. Нагласио је да је Пројекат реновирања и опремања Центра започет пре око три године, када смо обавештени о прихватању овог подухвата, након чега су започеле припремне радње. Тек прошлог лета, због пандемије, кренуло се у интезивне радове, који су окончани за око годину дана. Радови су текли у три фазе: реновирање простора, опремање намештајем и опремање информатичком опремом. Вредност пренетих добара и услуга је готово 300.000,00 америчких долара, што ову донацију чини највећом појединачном донацијом Универзитету. Она је у толико значајнија, што се реализује у години јубилеја, 100 година од формирања Рајсове полицијске школе у Србији и 25 година Часописа НБП. Центар за криминалистику и развој полицијске професије, који данас отварамо, у функцији је унапређење услова за извођење наставе и научног рада на КПУ, али и обуке полицијских службеника МУП РС. Поред ове донације, ICITAP нас подржава и у учешћу на Конференцији Међународне ацоцијације шефова полиција, учешћу на семинарима (нпр. Жене лидери у полицији), организацији семинара на КПУ (следећи је већ 25.8.), претплати на стручни полицијски часоопис из САД и др, истакао је ректор Субошић. На крају свог обраћања, ректор је изразио наду да ћемо се све чешће виђати у оваквим приликама, још једном изразивши захвалност ICITAP у на донацији и МУП РС на подршци.

Након обраћања ректора, присутнима се обратио амбасадор Сједињених Америчких Држава, Његова екселенција Ентони Годфри, који је истакао да је данашњи повод окупљања резултат пуно месеци напорног рада, што је још само један пример дуге сарадње између Србије и САД-а. Тако да је захвалио свима који су били укључени у овако важан пројекат. Истакао је да је веома поносан на заједничко залагање на модернизацији Криминалистичко-полицијског универзитета и унапређењу квалитета полицијског образовања. „ICITAP ће и у наредном периоду радити са представницима Универзитета, како би проценили даље потребе и пројекте развоја са овом сјајном институцијом. Драго ми је што смо наредним генерацијама студената обезбедили боље услове. Они су ти који ће сутра штити грађане Србије, спасавати живот и борити се против корупције и криминала. Они су ти који ће јачати владавину права у Србији. Сви они ће поносно представљати овај универзитет и Министарство унутрашњих послова. Нека раде то савесно и храбро, са поносом и интегритетом. Сједињене Америчке Државе стоје 100 посто уз вас у вашем важном послу“, закључио је амбасадор САД-а у Републици Србији Ентони Годфри.

Присутнима се обратио и министар унутрашњих послова Александар Вулин, који је нагласио да је свако улагање у образовање улагање у будућност Републике Србије. "Свако улагање у образовање је улагање у будућност. Пре 100 година криминалистичка полиција Краљевине Србије могла је да се пореди са било којом развијеном земљом света. Арчибалд Рајс је дошао у једну уређену, организовану, обучену полицију, могао је да је унапреди, али није могао да је прави од почетка, јер српска полиција је имала своју историју и пре њега, српска полиција је и пре њега имала и своје образовање и своје знање, управо зато су нам од велике помоћи ваше великодушне донације да бисмо наставили да држимо корак са светом. 

Желим посебно да изразим да ово јесте велика донација, а није једина. Континуирана помоћ је важнија од износа. Континуирана помоћ која прати наше потребе је још важнија од износа. Ви нам нисте донирали обуке, ма како оне важне и велике биле, већ ствари које смо ми од вас тражили, очекивали.

И желим да вам се захвалим управо на том разумевању наших потреба и да сте се лично потрудили, лично ангажовали да би ова донација била могућа и да би била остварена", поручио је министар унутрашњих послова Вулин. 

Министар Вулин је поручио да је ова донација САД важна и да је то улагање и у безбедност Србије, али и САД-а, јер како је навео, криминал не познаје границе. 

"Свако улагање у образовање и безбедност грађана Србије је улагање и у безбедност грађана САД или било које друге земље, криминал не познаје границе. Није немогуће да организоване криминалне банде из Србије постану претња за безбедност САД, као што није немогуће да криминалци са пасошем САД постану претња за безбедност Републике Србије или било које друге земље. Управо зато морамо да сарађујемо, морамо да будемо заједно. Где год да се десио злочин, он се десио у нашој земљи, и где год да пронађемо починиоца злочина, то је победа и то је успех за правосуђе, Министарства унутрашњих послова, наше земље", казао је министар Вулин. 

Министар Вулин је нагласио да је КПУ важан за МУП и за Србију, јер се ту школују наши најбољи кадрови. Министар је истакао да је управо због тога донета одлука да ко год заврши КПУ добија аутоматски посао и своје место у МУП. 

"Криминалистичко-полицијски универзитет је бескрајно важан за нас. Он је простор са кога долазе будући најбољи. Последњим одлукама МУП ми смо посебно вредновали диплому КПУ, свако ко заврши КПУ аутоматски ће добити посао и место у МУП и биће посебно уважен и од њега ће се посебно очекивати у будућности. Зато, ово што сте данас урадили јесте улагање у ефикасност МУП у годинама које долазе.

КПУ има задатак да за нас, за потребе МУП, произведе кадрове баш онакве какви нама требају. Зато је ваша донација веома значајна, јер ће нам омогућити да процес образовања убрзамо и учинимо квалитетнијим. Србија није многољудна земља ни географски није превелика, али квалитетом својих људи она мора да буде у стању да се мери са највећим и најразвијенијим земљама на свету.

Ваша екселенцијо, још једном желим да вам се захвалим на личном доприносу и надам се да ће се наша сарадња и даље успешно одвијати", казао је министар Вулин током обиласка Криминалистичко-полицијског универзитета.

Након обраћања амбасадор САД, Његова екселенција Ентони Годфри и ректор Универзитета, проф. др Дане Субошић потписали су Уговор о донацији између Стејт департмента Сједињених Америчких Држава и Републике Србије.

Слике, можете погледати овде

logo
Криминалистичко-полицијски универзитет, Цара Душана 196, 11080 Београд, Србија
rektorat[@]kpu.edu.rs

Установа

Основне студије

Упис

Мобилни мени