СВЕЧАНО ОБЕЛЕЖЕН ДАН УНИВЕРЗИТЕТА И 100 ГОДИНА ВИСОКОГ ПОЛИЦИЈСКОГ ОБРАЗОВАЊА У СРБИЈИ

Дан Криминалистичко-полицијског универзитета и 100 година високог полицијског образовања у Србији свечано је обележен 18. фебруара 2021. године. Свечаности на Универзитету присуствовали су: Александар Вулин, министар унутрашњих послова, Братислав  Гашић, директор Безбедносно-информативне агенције, мр Милосав Миличковић, државни секретар, генерал полиције Владимир Ребић, директор полиције, Слободан Недељковић, помоћник министра и начелник Сектора за аналитику, телекомуникационе и информационе технологије, Жељко Веселиновић,  помоћник министра и начелник Сектора за материјално-финансијске послове, Данијела Василијевић, саветница министра, др Милан Петковић, директор Завода за здравствену заштиту радника Министарства унутрашњих послова. Тимоти Фот, директор Међународног кривично-истражног програма помоћи Министарства правде Владе Сједињених Америчких Држава у Републици Србији,  представници амбасаде Сједињених Америчких Држава, Виктор Лазић, директор Удружења за културу, уметност и међународну сарадњу „Адлигат“, дипломирани студенти, као и руководство Универзитета са неопходним бројем студената и запослених. Ограничен број присутних на свечаности условљен је пандемијом коронавируса, односно мерама заштите здравља које се због пандемије примењују.

Министар Александар Вулин је дочекан на Универзитету предајом рапорта. Рапорт је предао начелник 49. Класе, капетан полиције Дарко Костић. У свечаном строју, министра је поздравио 30 студената 49. Класе Универзитета.

Пре свечаности одржане поводом Дана Универзитета, министар унутрашњих послова Александар Вулин, са директором Безбедносно-информативне агенције, сарадницима и ректором, проф. др Данетом Субошић, обишао је Центар за криминалистику и развој полицијске професије, који је финансиран донацијом Међународног кривично-истражног програма помоћи Министарства правде Владе Сједињених Америчких Држава.  Центар је представио проф. др Зоран Ђурђевић, руководилац Департмана криминалистике.

Свечаност је отпочела интонирањем државне и студентске химне. Након дефилеа најбољих студената који су дипломирали у школској 2019/20. години на основним студијама криминалистике, информатике и рачунарства и форензичког инжењерства, присутнима је приказан документарни филм о настанку и развоју високог полицијског образовања у Србији.

Након приказивања филма, проф. др Дане Субошић, ректор Криминалистичко-полицијског универзитета, поздравио је све све присутне и истакао је да је нашој генерацији припала част да уз Дан Криминалистичко-полицијског универзитета обележи и 100 година високог полицијског образовања у Републици Србији, јубилеј који има прилику да обележи мали број установа. Захвалио се Министарству унутрашњих послова на подршци коју годинама пружа овој високошколској установи. Нагласио је да се с поносом сећамо др Арчибалда Рајса, прве високе полицијске школе, затим Више школе унутрашњих послова која је основана 1972. године на локацији на којој је сада Универзитет. Вишој школи придружила се 1993. године Полицијска академија, која је функционисала у оквиру Института безбедности, данашњег седишта Безбедносно-информативне агенције. Правни следбеник ове две школе од 2006. године је Криминалистичко-полицијска академија, која је 2018. године трансформисана у Криминалистичко-полицијски универзитет. Укратко је информисао присутне о активностима на Универзитету и оствареним резултатима у претходном периоду, а као најзначајније истакао је чињеницу да је на иницијативу Министарства унутрашњих послова Влада Републике Србије донела одлуку о реализацији капиталног пројекта на Универзитету, који се односи на изградњу Центра за информациону безбедност. Ректор је указао на то да је та одлука схваћена на КПУ као израз поверења МУП РС у Универзитет, односно да је од стране Министарства наша установа препозната као његов стратегијски ресурс, не само у погледу образовања, већ и у погледу истраживања и развоја. При томе је нагласио да је то управо перспектива КПУ за коју се колектив Универзитета залаже.

Након обраћања ректора, додељена је  плакета „др Арчибалд Рајс“ Министарству унутрашњих послова Републике Србије. Наиме, поводом Дана Универзитета и 100 година од настанка и развоја високог полицијског образовања у Србији, ректор Универзита уручио је Плакету министру унутрашњих послова Александру Вулину.

Након тога што је преузео Плакету, присутнима се обратио министар унутрашњих послова Александар Вулин. Пре свега, министар је пожелео успех у раду дипломираним студентима Универзитета и подсетио да је прошло 100 година од када је Арчибалд Рајс упознао читав свет са несхватљивим злочинима који су вршени према народу Србије. 

„Сто година касније српски народ је још увек ту, поносан, усправан и сигуран да ће и даље бити поносан и усправан, обогаћен врлином коју за себе не могу да кажу нити припишу много већи и богатији народи који су злочине у Мачви и Посавини пре 100 година вршили према нашем народу“, рекао је министар Вулин.
Министар је студентима поручио да зло које је чињено нашем народу, они неће чинити никада, никоме и нипошто, али и да никада неће заборавити да постоје, да би наш народ био сигуран и слободан.

„Трагаћете за правдом, али никада нећете престати да трагате и живите за слободу“, истакао је министар Вулин и додао да позив који су изабрали није само посао, већ животна мисија, да буду на страни правде и свог народа.

„Ви нисте само полицајци. У неким другим народима не тако кажњенима и не тако награђеним историјом која их је носила, полицајац служи само да се бори против злочина и криминала. Ви, децо, вођени примерима оних који су корачали пре вас, ту сте да се борите за правду, али и за опстанак свог народа. Kада наиђу тешка времена, ваша униформа се не разликује од униформе војника и ваша судбина се не разликује од судбине било ког борца за опстанак и трајање нашег народа“, нагласио је министар Вулин.

Министар је студентима пожелео да буду достојни претходника и да народ коме припадају никада не оставе без утехе, подршке и снаге.

„Пре 100 година Арчибалд Рајс је дошао, упознао и заљубио се у један малобројан, али бескрајно храбар народ. Народ који је био подједнако усправан у тренуцима патње и у тренуцима победе. У народ који никада другима ни већима ни грешнијима од себе није нанео оно зло које је чињено њему. Сто година касније, након деценије лутања и напуштања свог суверенитета, српски народ чврсто држи своју судбину у својим рукама“, закључио је министар Вулин.

Потом су министар Александар Вулин и ректор проф. др Дане Субошић уручили награде најбољим студентима Универзитета, који су дипломирали у претходној школској години.

Сребрном значком Универзитета награђени су: На Основним академским студијама криминалистике

  • Филип Малетић за просечну оцену 9,50

На Основним академским студијама информатике и рачунарства

  • Ђорђе Милошевић за просечну оцену 8,61

На Основним академским студијама форензичког инжењерства

  • Милан Јовановић за просечну оцену 9,94

На Основним струковним студијама криминалистике

  • Стефан Давидовић за просечну оцену 8,30

У име дипломираних студената обратио се Милан Јовановић, који се захвалио професорима Криминалистичко-полицијског универзитета на квалитетном образовању, које је омогућило да се кроз наставу, стручне праксе и ваннаставне активности дипломци ваљано оспособе за почетне дужности полицијских службеника у Министарству унутрашњих послова Републике Србије.

Након тога, ректор проф. др Дане Субошић, поводом Дана Универзитета, доделио је плакету „др Арчибалд Рајс“ Заводу за здравствену заштиту радника Министарства унутрашњих послова. Плакета је уручена др Милану Петковићу, директору Завода.

Криминалистичко-полицијски универзитет поводом свога Дана и 100 година од настанка и развоја високог полицијског образовања у Србији, додељује Златну значку Универзитета за допринос и афирмацију високог полицијског образовања.

Ректор Универзитета уручио је Златну значку Универзитета и то:

  • Удружењу за културу, уметност и међународну сарадњу „Адлигат“. Златну значку Универзитета преузео је господин Виктор Лазић, председник Удружења
  • Међународном кривично-истражном програму помоћи Министарства правде Владе Сједињених Америчких држава у Републици Србији. Златну значку Универзитета преузео је господин Тимоти Фот, директор.

Након фотографисања са студентима који су дипломирали,  министар Александар Вулин се задржао са њима у дужем разговору. Разговор је вођен на тему запошљавања и распоређивања студената који су дипломирали на Универзитету у Министарству унутрашњих послова. У разговору су учествовали и директор полиције и ректор Универзитета.

Након разговора са студентима који су дипломирали на Унивезитету, министар Александар Вулин је посетио изложбу „Дела пионира српске криминалистике“, аутора др Ренате Самарџић, која је постављена у Ректорату. Криминалистичко-полицијски универзитет је организовао наведену изложбу у сарадњи са Народном библиотеком Србије и Удружењем „Адлигат“. На крају посете, ректор је министру уручио петокњижје „Изабрана дела Родолфа Арчибалда Рајса“, које је награђено на сајмовима књига у Београду и Нишу.

Универзитет захваљује институцијама и појединцима који су упутили честитке поводом Дана Криминалистичко-полицијског универзитета и 100 година високог  полицијског образовања у Србији, као и медијима који су у нашем јубилеју посветили време, пажњу и енергију.

Слике можете погледати овде

Видео

logo
Криминалистичко-полицијски универзитет, Цара Душана 196, 11080 Београд, Србија
rektorat[@]kpu.edu.rs

Установа

Основне студије

Упис

Мобилни мени