Потпредседник Владе и министар унутрашњих послова, др Небојша Стефановић посетио Криминалистичко-полицијски универзитет поводом почетка нове школске године

Свечани почетак школске године и пријем нове генерације студената уписаних на основне студије Криминалистичко-полицијског универзитета обележен је 1. октобра 2020. године, у Амфитеатру „др Арчибалд Рајс“. Свечаности су присуствовали: потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић, државни секретари мр Милосав Миличковић и Биљана Поповић Ивковић, саветници министра Славољуб Дабић и Светислав Ђуровић, помоћник министра и начелник Сектора за аналитику, телекомуникационе и информационе технологије Слободан Недељковић, помоћник министра и начелник Сектора унутрашње контроле Светозар Радић, помоћник министра и начелник Сектора за међународну сарадњу, европске послове и планирање Зоран Лазаров, директор полиције Владимир Ребић, секретар Министарства Милица Ћатић, помоћник директора полиције, Богољуб Живковић, начелници Управа у Дирекцији полиције, помоћник начелника Сектора за људске ресурсе Милан Радивојевић, начелник Центра за полицијску обуку Жељко Бркић, као и начелник Центра за основну полицијску обуку, Желимир Мрдаљ, наставници и студенти Универзитета.
Свечаност је почела смотром 49. класе студената Универзитета, коју је извршио Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић. Рапорт је предао капетан полиције Дарко Костић, начелник Класе.
Након тога, потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова и ректор Универзитета су са сарадницима обишли први спрат Наставне зграде, где је у току опремање реновираних наставних просторија, које се тиме трансформишу у ''Центар за криминалистику и развој полицијске професије''. Циљ овог пројекта је унапређење услова за одржавање наставе на Криминалистичко-полицијском универзитету и обуке за припаднике Министарства унутрашњих послова. Овај пројекат се реализује захваљујући донацији Међународног кривично-истражног програма помоћи Министарства правде Владе Сједињених Америчких држава у Републици Србији – ICITAP. Присутне је на тему намене, грађевинских радова и опремања информисао руководилац Департмана криминалистике проф. др Зоран Ђурђевић, који је уједно руководилац овог пројекта. Ректор Криминалистичко-полицијског универзитета, проф. др Дане Субошић пожелео је добродошлицу новој генерацији студената Универзитета, као и успех у школовању. Ректор Субошић је посебно истакао да Универзитет, уписом 49. класе, наставља традицију раста квалитета уписаних студената, како по потребном броју поена за упис на студије, тако и по просеку остварених поена уписане генарације. При томе, ректор је нагласио да су последње генерације уписане на студије све хомогеније, за шта је показатељ све мања разлика броја поена првог и последњег уписаног студента. Ректор је информисао присутне и о актуелним активностима на Универзитету: реакредитовани су студијски програми информатике и рачунарства, које одликује оријентација ка програмирању, што је у складу са потребама Министарства унутрашњих послова Републике Србије на плану информатичке подршке пословних процеса. С друге стране, реакредитовани студијски програми форензичког инжењерства на првом степену садрже Основни курс форензике Министарства унутрашњих послова Републике Србије, чиме су рационализовани ресурси Универзитета и Министарства, јер ће дипломирани студенти Основних академских студија форензичког инжењерства бити оспособљени за послове форензичара у МУПРС. Захтев за реакредитацију четири студијска програма криминалистике ће бити предат током октобра текуће године. Реакредитацијом основних студија криминалистике враћа се Специјално физичко образовање на све семестре основних студија, а увођењем предмета који се односе на безбедност државне границе, као и побољшавањем статуса одређених предмета, међу којима су Превенција криминала, Безбедност у ванредним ситуацијама, Право унутрашњих послова и други, стварају се услови за што ближу повезаност образовних профила који се стичу на Универзитету, са радним профилом полицијског службеника Министарства. Такав студијски програм ће похађати јубиларна 50. класа студената основних студија криминалистике од наредне године, у којој ће бити обележено 100 година од прве полицијске школе у Србији, коју је основао др Арчибалд Рајс.
Након тога, ректор је нагласио да је успешно окончана реакредитација Универзитета као научноистраживачке организације. У току је и поступак обнове Еразмус повеље за високо образовање, што је од значаја за позиционирање Универзитета у европском образовном простору.
Када је реч о логистици, ректор је истакао да је реч о динамичној области рада на Универзитету. С тим у вези, нагласио је да је Влада Републике Србије подржала повезивање Универзитета на даљински систем грејања са 14,2 милиона динара, тако да је КПУ, уз повраћај акцизе на гориво у претходних шест година, само по та два основа доходовао око 43 милиона динара. Поред тога, ректор је навео да је успешно окончана грађевинска сезона на Универзитету, током које су успешно реализовани радови на пет градилишта, међу којима је и Студентски дом, који је опремљен новим намештајем. Највећа актуелна инвестиција односи се на реновирање и опремање 416 m2 првог спрата Наставне зграде Универзитета, која је обезбеђена донацијом ICITAP-a, у вредности од око 286.000 америчких долара.
Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић са ректором Субошићем уручио је књиге студентима који су остварили највишу просечну оцену у школској 2019/2020. години. Награђени су:
- Немања Спасовић студент друге године Основних академских студија криминалистике, за остварен просек оцена 9,40;
- Сања Раичевић студенткиња друге године Основних академских студија Информатика и рачунарство, за остварен просек оцена 10;
- Сара Ретхас студенткиња прве године Основних академских студија Форензичко инжењерство за остварен просек оцена 10;
- Александра Лобанова студенткиња друге године Основних струковних студија криминалистике, за остварен просек оцена 9,11.
Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић поздравио је нову генерацију студената Универзитета и навео да треба да буду поносни што ће служити Србији и свом народу, као и да се од њих као будућих полицајаца очекује посвећеност, одговоран и вредан рад, јер је без тога немогуће остварити добре резултате. Указао је да је полицијски посао тежак и да подразумева бројна одрицања и велику одговорност. Такође, поручио је студентима да не дозволе да их поремете различити притисци и да свој посао раде одговорно, предано, вредно и буду добри полицајци, јер ће то грађани умети да врате поверењем, које се стиче дуго и мукотрпно, али се лако губи. „Често ћете бити изложени различитим притисцима. Ти притисци долазе некада и од људи који не знају ништа о полицијском послу, али у јавности говоре као да су у полицији провели 30 година“, навео је министар Стефановић. Према његовим речима, полицијска професија са собом носи задовољство, јер имате могућност да некоме помогнете, као и да будете поносни, јер служите својој земљи. Министар Стефановић истакао да је поносан што је помогао у обезбеђивању бољих услова за рад Универзитета. На крају обраћања, потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић одговорио је на питања студената.
Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова је са ректором Универзитета посетио изложбу: ,,Законом заштићене старе и ретке књиге“, коју је приредила др Рената Самарџић, у сарадњи са Адлигатом, Удружењем грађана, које се бави унапређењем српске културе, уметности и међународне сарадње. Присутни су изразили велико интересовање за експонате, свесни потребе очувања српског културног наслеђа. Уједно, Криминалистичко-полицијски универзитет изражава захвалност господину Виктору Лазићу на подршци у припреми ове изложбе.

Слике можете погледати овде

logo
Криминалистичко-полицијски универзитет, Цара Душана 196, 11080 Београд, Србија
rektorat[@]kpu.edu.rs

Установа

Основне студије

Упис

Мобилни мени