Предавање академика Василија Крестића

Дана 14.12.2018. године, са почетком у 14 часова у амфитеатру ,,Арчибалд Рајс“ на Криминалистичко полицијском универзитету, академик Српске академије наука и уметности Василије Крестић одржао је предавање на тему ,,Сто година од присаједињења Војводине краљевини Србији“. Ово предавање је одржано у оквиру обележавања 100 година од Великог рата (Првог светског рата).

Предавање је отворио проректор за науку КПУ проф. др Стево Јаћимовски који је присутне професоре, студенте и остале раднике КПУ упознао са биографијом нашег угледног предавача.

Потом је ректор проф. др Дане Субошић истакао значај овог предавања на КПУ, јер се 100 година присаједињења Војводине краљевини Србији, па потом улазак Војводине као дела Србије у краљевину Срба, Хрвата и Словенаца, обележаво само у Војводини. Изван Војводине обележавање овог значајног датума је урађено само у Српској академији наука и уметности и сада на КПУ. Такође, ректор је најавио низ нових предавања врхунских ауторитета из области које су значајне за КПУ и уопште ширу друштвену заједницу.

Након тога је академик Василије Крестић надахнуто одржао предавање на нивоу реномеа који ужива, као један од највећих живих зналаца из области историје. По завршетку предавања два студента КПУ су му поставили питања на које је он исцрпно и прецизно одговорио.

Кратка биографија академика Василија Крестића

Василије Крестић, редовни члан САНУ, рођен је у Ђали (северни Банат). Студије историје завршио је на Филозофском факултету у Београду 1957 године. На истом факултету је докторирао 1967, предавао и био биран у сва наставна звања. У пензији је од 1997.године.

За дописног члана САНУ изабран је 1981. а за редовног 1991. године. Од 1982. године је директор Архива САНУ. Члан је Председништва САНУ је од 1995. године. Секретар Одељења историјских наука постао је 1998. године.

Бави се историјом Срба и Хрвата, српско-хрватских односа и југословенске идеје. Посебно је изучавао политичку историју, историју друштва и друштвених покрета, као и културну историју. Из тих области написао је и објавио 667 радова (монографија, студија, чланака, расправа и есеја).

Радови су му превођени и објављени на енглеском, француском, немачком, мађарском, чешком, бугарском и грчком језику. Добио је више друштвених награда и признања.

Василије Крестић је члан Сената Републике Српске од 1996. године. Пре него што се посветио науци Василије Крестић је био активан одбојкаш, наступао је за Партизан где је био члан првих послератних шампионских генерација београдских црно–белих, а потом и за суботички Спартак. Био је и репрезентативац Југославије.

Слике можете погледати овде

logo
Криминалистичко-полицијски универзитет, Цара Душана 196, 11080 Београд, Србија
rektorat[@]kpu.edu.rs

Установа

Основне студије

Упис

Мобилни мени