СВЕЧАНО ОБЕЛЕЖЕН ДАН КРИМИНАЛИСТИЧКО-ПОЛИЦИЈСКОГ УНИВЕРЗИТЕТА

Дан Криминалистичко-полицијског универзитета свечано је обележен 10. фебруара 2020. године у амфитеатру „др Арчибалд Рајс“ на Универзитету. Свечаности су присуствовали: др Небојша Стефановић, потпредседник Владе и министар унутрашњих послова, Александар Вулин, министар одбране, Братислав Гашић, директор Безбедносно-информативне агенције, државни секретари у Министарству унутрашњих послова мр Милосав Миличковић и Биљана Поповић Ивковић, генерал полиције Владимир Ребић, директор полиције, помоћници и саветници министра унутрашњих послова, начелници управа у Дирекцији полиције, начелници подручних полицијских управа и друге старешине у Министарству унутрашњих послова Републике Србије, Министарству одбране, Војсци Србије, затим чланови Српске академије наука и уметности, ректори и проректори универзитета, декани и професори факултета, директори института, представници амбасада, сарадници Универзитета, представници локалних самоуправа, медија, дипломирани студенти и чланови њихових породица, као и запослени на Универзитету.

Свечаност је отпочела интонирањем државне и студентске химне у извођењу студентског хора Универзитета.

Ректор Криминалистичко-полицијског универзитета, проф. др Дане Субошић  поздравио је све присутне, а дипломираним студентима честитао. Захвалио се министру Стефановићу на подршци коју годинама, заједно са својим сарадницима, пружа овој високошколској установи. Укратко је информисао присутне о активностима које су биле између два Дана Криминалистичко-полицијског универзитета. Нагласио је да је уз подршку Министарства унутрашњих послова Универзитет потписао Меморандум о разумевању који је закључен са Владом Сједињених Америчких Држава, а ради финансирања реновирања и опремања Центра за криминалистику и развој полицијске професије на КПУ. Такође, Влада Републике Србије уз подршку МУП-а донела је Одлуку о изградњи новог објекта на Универзитету (Центар за информациону безбедност).

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова, др Небојша Стефановић пожелео је успех у раду дипломираним студентима Универзитета и поручио да су млади будућност и да ће држава наставити да инвестира у њих. Министар је указао да је у последњих неколико година подигнут ниво Криминалистичко-полицијског универзитета и да ова високошколска установа чува традицију и прошлост полиције наше земље, али истовремено размишља и о будућности. Истакао је да „Изградњом Центра за информациону безбедност који ће имати више од 4.000 квадрата, студенти ће стицати знања и вештине у борби против високотехнолошког криминала“.

Потом су министар др Стефановић и ректор Субошић уручили награде најбољим дипломираним студентима Универзитета.

Сребрном значком Универзитета награђени су:

На основним академским студијама криминалистике

  • Ђина Ранђић за просечну оцену 9,33

На основним академским студијама прве генерације студената студијског програма Информатика и рачунарство

  • Оливера Младеновић за просечну оцену 9,76

На основним академским студијама прве генерације студената студијског програма Форензичко инжењерство

  • Милош Мајкић за просечну оцену 9,63

На основним струковним студијама криминалистике

  • Анђела Милић за просечну оцену 8,60

У име дипломираних студената обратила се Ђина Ранђић која се захвалила професорима Криминалистичко-полицијског универзитета, али и Министарству унутрашњих послова што је подржало њихово школовање на коме су усвојили практичне полицијске вештине.

Ректор Субошић поводом Дана Универзитета, додели је плакету „др Арчибалд Рајс“,

  • Доц. др Зорану Кесићу, постхумно

Плакета је уручена супрузи Рајни Кесић.

Златне значке Универзитета за допринос и афирмацију високог полицијског образовања др Дане Субошић уручио је академику Василију Кресићу и академику Љубодрагу Димићу.

У наставку програма студент Криминалистичко-полицијског универзитета Жарко Грачанац прочитао је извод из Предговора публикације Изабраних дела Родолфа Арчибалда Рајса. Музички програм извео је Оркестар полиције.

У фоајеу Ректората Универзитета, а поводом посете министра Стефановића изложена је поставка која се односи на историјат криминалистике. У сарадњи са Народном библиотеком Србије Универзитет је изложио дело „Начални основи умоправословне и положителне полицие“. Такође, Библиотека Матице српске из Новог Сада уступила је дигитални отисак дела „Начални основи умоправословне и положителне полицие“. Поводом Дана Универзитета Удружење за културу, уметност и међународну сарадњу АДЛИГАТ-Музеј српске књижевности  и Музеј књиге и путовања уступио је оригинално писмо Хајдук Вељка Петровића, као и сабљу која је припадала, према белешци Јоцe Вујићa, познатог српског колекционара „једном од Карађорђевих Војвода“.

Поводом Дана Универзитета, у присуству министра Стефановића, државних секретара, директора полиције и представника Кабинета министра, ректор Субошић је заједно са супругом др Зорана Кесића отворили Кабинет који ће носити име доц. др Зоран Кесић.

Студенти Криминалистичко-полицијског универзитета приказали су вештине и знање стечено током школовања у борилачким вештинама, манипулацији наоружања и полицијским пословима.

У дужем разговору са студентима Универзитета министар Стефановић информисао их је о актуелним дешавањима у Министарству унутрашњих послова, као и о политици запошљавања.

Универзитет захваљује институцијама и појединцима који су упутили пригодне честитке поводом Дана Криминалистичко-полицијског универзитета.

Слике можете погледати овде

logo
Криминалистичко-полицијски универзитет, Цара Душана 196, 11080 Београд, Србија
rektorat[@]kpu.edu.rs

Установа

Основне студије

Упис

Мобилни мени