Посета делегације Краснодарског универзитета Министарства унутрашњих послова Руске Федерације

У периоду од 26-29. августа 2019. године, делегација Краснодарског универзитета Министарства унутрашњих послова Руске Федерације посетила је Криминалистичко-полицијски унивезитет. У саставу делагације били су: генерал-потпуковник полиције Александар Викторович Симоненко, начелник универзитета, потпуковник полиције Алексеј Владимирович Гирин, помоћник начелника универзитета за међународну сарадњу, пуковник полиције Максим Ваљеревич Победински из Министарства спољних послова Руске Федерације.
Првог дана посете, гости су посетили Војни музеј, Београдску тврђаву, Калемегдан и Кнез Михаилову улицу. У уторак, 27. августа, одржан је састанак са руководством Криминалистичко-полицијског универзитета, коме су присуствовали проф. др Дане Субошић, ректор, проф. др Стево Јаћимовски, проректор за научноистраживачки рад, проф. др Саша Мијалковић, проректор за међународну и интеринституционалну сарадњу, проф. др Зоран Ђурђевић, шеф Департмана криминалистике, проф. др Душан Јоксимовић, шеф Департмана информатикe и рачунарствa и проф. др Радован Радовановић, шеф Департмана форензичког инжењерства.
Проф. др Дане Субошић поздравио је госте, изразио задовољство због обостраних посета делегација, као и споразума о сарадњи. Начелник Краснодарског универзитета, генерал-потпуковник полиције Александар Викторович Симоненко, истакао је да сматра да је потписивање споразума и пратећих протокола од изузетне важности за две институције, како у контексту организовања заједничких конференција и округлих столова, тако и у смислу реализације наставе. Истовремено, упутио је позив студентима Криминалистичко-полицијског универзитета за учешће на међународном научно-практичном скупу „Актуелна питања науке и праксе“, који ће бити одржан у првој половини 2020. године. Такође, изразио је жељу за остваривањем могућности да наставно особље Криминалистичко-полицијског универзитета одржи наставу на Краснодарском универзитету Министарства унутрашњих послова Руске Федерације и обратно, али и да се пракса посета делегација универзитета настави.
Потписан је Програм догађаја о примени Протокола о сарадњи у области образовања и научних активности у 2020. години, који предвиђа размену научних и уџбеничких публикација, узајамне посете и активности студената, наставника и сарадника оба универзитета. Након тога је одржан Округли сто „Актуелна питања организације полицијске обуке“, током кога су представници свих катедри Универзитета представили образовно-научне активности КПУ.
Након обиласка комплекса Универзитета, делегација Краснодарског универзитета посетила је Специјалну антитерористичку јединицу МУП-а Републике Србије, где су их дочекали Драган Милидраговић и Жељко Лештанин. Презентован је рад САЈ-а и одржана показна вежба. Трећег дана посете, делегација је посетила Центар за основну полицијску обуку у Сремској Каменици. Начелник Центра, пуковник Желимир Мрдаљ са сарадницима, детаљно је појаснио историјат и организацију рада Центра, након чега је гостима показао цео комплекс ЦОПО. Након обиласка Петроварадинске тврђаве у Новом Саду, гости су вечерали са помоћником директора полиције, г. Богољубом Живковићем, начелником Центра за полицијску обуку Сектора за људске ресурсе МУП-а, г. Жељком Бркићем и проф. др Данетом Субошићем, ректором КПУ. Размењена су искуства Министарстава унутрашњих послова Републике Србије и Руске Федерације, изнете идеје о могућој сарадњи у обуци полицијских службеника, трансфера знања и вештина.
Последњег дана, делегација Краснодарског универзитета обишла је Карађорђев град, цркву у Опленцу и ПИК Опленац у Тополи. Приликом пригодне вечере у хотелу „Златник“ у Земуну, којој су присуствовали проф. др Дане Субошић, ректор КПУ и проф. др Стево Јаћимовски, проректор за научноистраживачки рад, размењени су поклони са гостима из Руске Федерације. Наставак сарадње између Криминалистичко-полицијског универзитета и Краснодарског универзитета Министарства унутрашњих послова Руске Федерације одвијаће се у континуитету у будућем периоду, у складу са потписаним Програмом за 2020. годину.

Слике можете погледати овде
Писмо захвалности можете погледати овде

logo
Криминалистичко-полицијски универзитет, Цара Душана 196, 11080 Београд, Србија
rektorat[@]kpu.edu.rs

Установа

Основне студије

Упис

Мобилни мени