„Процена претње од организованог и тешког криминала – SOCTA 2023“ презентована на Криминалистичко-полицијском универзитету

Презентација „Процене претње од организованог и тешког криминала – SOCTA 2023“,  једног од најзначајнијих стратешких докумената Министарства унутрашњих послова, одржана је у просторијама Криминалистичко-полицијског универзитета, у петак 19. априла 2024. године.

Државни секретар Министарства унутрашњих послова др Жељко Бркић рекао је да је „Процена претње од организованог и тешког криминала“ за полицију Србије показатељ спремности да дочека нове трендове организованог и тешког криминала, ојача сопствене механизме за њихово успешно сузбијање, пружи адекватне одговоре на сву озбиљност овог изазова, али пре свега показатељ унутрашњег правца развоја безбедности грађана и заједнице.

SOCTA документ потврђује да се супротстављању савременим безбедносним претњама не може прићи изоловано, већ је неопходан заједнички рад и резултати рада на међународном плану, као и пре свега свеукупни напори на националном нивоу. Зато ће Министарство унутрашњих послова наставити са преданим и интензивним радом на примени најактуелнијих резултата која нам пружа национални SOCTA документ, како би се на што ефикаснији начин спречио развој постојећих и настанак нових облика организованог и тешког криминала“, нагласио је др Бркић.

Ректор Криминалистичко-полицијског универзитета и стручни редактор Процене, проф. др Зоран Ђурђевић исказао је посебно задовољство чињеницом да се „Процена претње од организованог и тешког криминала – SOCTA 2023“ презентује управо у просторијама Универзитета.

Драго ми је да основу тима чине исти људи, који кроз време унапређују Процену. Спој практичног искуства и науке заиста ствара основу за развој холистичког и ефикасног приступа борби против организованог криминала. Криминалистичко-полицијски универзитет, са посебним осећајем одговорности и дужности континуирано даје допринос изради овог важног стратешког документа. Захваљујем се свим припадницима Министарства унутрашњих послова и поносан сам на сарадњу са вама. Живела српска полиција!“, рекао је ректор Ђурђевић.

Присутним начелницима Управа, начелницима Подручних полицијских управа, начелницима Одељења Управе криминалистичке полиције, заменицима и помоћницима начелника и представницима Криминалистичко-полицијског универзитета, обратили су се и начелник Управе криминалистичке полиције Нинослав Цмолић и начелница Управе за аналитику Драгана Бараћ, изражавајући посебну захвалност Криминалистичко-полицијском универзитету који је Радној групи на располагање ставио све своје стручне и техничке капацитете.

Помоћник начелника Управе криминалистичке полиције Иван Брандић одржао је презентацију Процене која, као трећа по реду, потврђује пуну посвећеност Републике Србије примени стандарда и најбољих пракси за изградњу и очување безбедног друштва. Министарство унутрашњих послова Републике Србије укључено је у процес израде процене претње од организованог и тешког криминала по Еурополовој методологији од 2015. године, када је овај стратешки документ први пут сачињен, сходно обавези из Акционог плана за преговарачко поглавље 24. Помоћник начелника Иван Брандић посебно је указао на нужност примене Процене у пракси, кроз конкретан Акциони план, како би овај документ остварио свој пун потенцијал и оправдао сврху израде.

Слике можете погледати овде

logo
Криминалистичко-полицијски универзитет, Цара Душана 196, 11080 Београд, Србија
rektorat[@]kpu.edu.rs

Установа

Основне студије

Упис

Мобилни мени