Посета делегације Криминалистичко-полицијског универзитета Департману Савезне криминалистичке полиције Републике Немачке у Висбадену

Делегација Криминалистичко-полицијског универзитета, коју су чинили ректор проф. др Зоран Ђурђевић, проректор за интеринституционалну сарадњу проф. др Ненад Радовић, академски Ерасмус координатор проф. др Ивана Бодрожић и преводилац и службеник БКА (Bundeskriminalamt – BKA) канцеларије у Београду госпођа Зорица Миловановић, боравила је у дводневној радној посети Савезном јавном универзитету за администрацију, Департману Савезне криминалистичке полиције Републике Немачке у Висбадену – БКА (Hochschule des Bundes fur offentliche Verwaltung, Bundeskriminalamt, Wiesbaden). Посета је реализована у оквиру већ постојеће међународне интеринституционалне сарадње Криминалистичко-полицијског универзитета, БКА канцеларије у Београду и Департмана Савезне криминалистичке полиције Републике Немачке.

На позив декана др Торстена Хајера (Thorsten Heyer), а под покровитељством и организацијом БКА канцеларије у Београду, делегација Универзитета имала је низ мултилатералних састанака са представницима Департмана, предавања, презентације и радне договоре, како о досадашњим резултатима сарадње, тако и о планираним будућим заједничким пројектима и сарадњи. На задовољставо обе делагације, констатована су подударајућа размишљања и ставови о модалитетима сарадње два универзитета, како по питањима размене наставника и студената, тако и на плану заједничких пројектних активности под покровитељством Ерасмус програма Европске уније, али и постојећих институционалних програма и вежби сваког од универзитета понаособ.

Првог дана посете уводне поздравне речи имали су декан Департмана, др Торстен Хајер и ректор Универзитета, проф. др Зоран Ђурђевић, који су изразили како међусобно задовољство досадашњом сарадњом, тако и међусобно уважавање и подршку једне институције другој. Потом су презентације одржали:

  1. др Торстен Хајер, са темом: „Реорганизација одељења за образовање и усавршавање- Центар за образовање и истраживања“;
  2. др Ларс Бунгенер (Lars Bungener), са темом: „Организација и структура немачке полиције” и
  3. господин Дитер Росмилер (Diter Rosmiller), са темом „Реакредитација новог студијског програма- Bachelor 3.0“.

Другог дана боравкa, чланови  делагације  били су учесници и почасни гости  чувене Јесење конференције БКА ( BKA-Herbsttagunbg 2023), чија тема је била „Узроци и динамичност насиља – како можемо прекинути талас?" (Causes and Dynamics of Violence- How can We Break the Wave?"). Реч је о традиционалном окупљању најистакнутијих практичара и теоретичара из области полицијских, криминалистичких, кривичноправних и начелно правних питања од интереса за рад немачке полиције и обавештајних служби, али и немачких међународних партнера, доминантно из земаља Европске уније. Овај догађај, који постоји од 1954. године, организује се на највишем државничком нивоу, уз учешће министара Владе Републике Немачке и представника дипломатског кора, и најзначајнијих личности из служби за спровођење закона, како Републике Немачке, тако и њених иностраних партнера. Карактеристичан је по међусобном односу преплитања између практичара и припадника академске зајденице, а обрађује теме од највишег значаја за безбедност и правни поредак Републике Немачке и њене међународне кривичноправне сарадње. Ово је први пут да делагација Универзитета узима учешће на овом престижном скупу, из области које и сама развија, негује и за које школује студенте .

Након повратка, обе стране наставиће са реализацијом договорених активности, на плану академске, стручне и пројектне сарадње две високошколске институције, намењене образовању будућих припадника служби за спровођење закона.

Слике можете погледати овде

logo
Криминалистичко-полицијски универзитет, Цара Душана 196, 11080 Београд, Србија
rektorat[@]kpu.edu.rs

Установа

Основне студије

Упис

Мобилни мени