Ученици средње Хемијско-технолошке школе из Крушевца посетили Криминалистичко-полицијски универзитет

Ученици друге и треће године средње Хемијско-технолошке школе из Крушевца посетили су Криминалистичко-полицијски универзитет у четвртак, 23. новембра 2023. године.

Руководилац Департмана форензичког инжењерства проф. др Никола Милашиновић представио је програм студија форензичког инжењерства, услове уписа на Криминалистичко-полицијски универзитет и одговорио на сва питања заинтересованих крушевачких средњошколаца.

У оквиру посете, реализоване су и практичне вежбе и представљање специфичних области које се изучавају у оквиру предмета на Департману. Средњошколци су упознати са материјалима као доказима (метали, керамика, полимери и композитни материјали); радом у форензичкој лабораторији и применом инструменталних метода за форензичка лабораторијска испитивања, а потом и методама проналажења и праћења различитих врста трагова (и онима насталих услед пожара, хаварија и експлозија, итд.); хемијским реакцијама за доказивање телесних течности; биолошким (биометријским) карактеристикама и методама које полиција користи за идентификацију учесника кривичних дела (отисак прста, карактеристике лица, ока, итд.); хемијским тестовима за типизацију телесних течности (крв, пљувачка, итд.), процесом утврђивања идентитета учесника криминалних догађаја и несталих лица преко молекула ДНК, као и методама које се користе за детекцију загађења вода у оквиру форензике животне средине.

Практичне вежбе реализовали су наставници и сарадници Криминалистичко-полицијског универзитета проф. др Никола Милашиновић, проф. др Смиља Теодоровић, доц. др Јелена Ламовец и асистент Немања Вучковић.

Слике можете погледати овде

logo
Криминалистичко-полицијски универзитет, Цара Душана 196, 11080 Београд, Србија
rektorat[@]kpu.edu.rs

Установа

Основне студије

Упис

Мобилни мени