Учешће студената КПУ на државној церемонији поводом страдања српских војника на Крфу, пробоју Солунског фронта и битке на Кајмакчалану

Поводом обележавања годишњица повлачења српске војске преко албанских планина на јонска острва Крф и Видо, пробоја Солунског фронта и битке на Кајмакчалану, у периоду од 18. до 24. септембра 2023. године, десеторо студената Криминалистичко-полицијског универзитета, у пратњи ментора Александра Ердељца, наставника Војислава Јовановића, стручног сарадника Вука Кулића и систем администратора Владимира Аксентијевића, учествовало је у државним церемонијама полагања венаца и одавању почасти страдалим српским војницима.

Делегација Универзитета учествовала је у свим комеморативним свечаностима на позив Одбора Владе Републике Србије за неговање традиција ослободилачких ратова Србије и Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. Државну комеморативну свечаност предводио је господин Никола Селаковић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Владе Републике Србије, уз учешће господина Данијела Егића, министра за рад и борачко-инвалидску заштиту Републике Српске. Поред њих, учествовали су официри и кадети Војне академије Универзитета одбране у Београду, делегације Министарства одбране и Војске Србије, представници удружења за неговање традиција ослободилачких ратова Србије, представници војних и полицијских ветеранских удружења, као и грчких удружења за неговање пријатељства са српским народом.

Студенти Универзитета су присуствовали комеморативним свечаностима у Гувији, Ипсосу, Дасији, Агиос Матеосу, на острву Видо, Зејтинлику, Егзоплатаносу, Алмoпији, Поликастру и Видову. У оквиру званичних државних церемонија, положили су венце на споменик војницима Другог пешадијског пука првог позива Моравске дивизије „Књаз Михајло” (тзв. Гвоздени пук), спомен-плочу на месту искрцавања српске војске на Крф, споменик војницима Дринске дивизије, споменик Јанису Јанулису, спомен-костурницу на острву Видо, Морнаричком крсту, у „Плаву гробницу”, на споменик у Егзоплатаносу, споменик на гробљу „Свети Лазар”, спомен-костурници у оквиру комплекса српског војничког гробља на Зејтинлику, споменик Силама савезницама у Великом рату, спомен-бисту Николи Пашићу и спомен-костурници жртвама Валандовског покоља. Такође су посетили Српску кућу на Крфу, где је поставку представио дугогодишњи кустос Љубомир Сарамандић.

Слике можете погледати овде

logo
Криминалистичко-полицијски универзитет, Цара Душана 196, 11080 Београд, Србија
rektorat[@]kpu.edu.rs

Установа

Основне студије

Упис

Мобилни мени