Одржана манифестација „За срећно и безбедно детињство“

Манифестација "За срећно и безбедно детињство", у организацији Криминалистичко-полицијског универзитета, Министарства унутрашњих послова и Агенције за безбедност саобраћаја, а уз подршку Општине Земун, одржана је у петак 29. септембра 2023. године, у оквиру комплекса Универзитета. Манифестација је била намењена најмлађима, односно ученицима основних школа Општине Земун.
Свечаност је отворио ректор Универзитета проф. др Зоран Ђурђевић истакавши да је безбедност изузетно важна, посебно када су у питању најмлађи. „Ваше породице трудиће се да растете у благостању и љубави, ваши наставници да будете образовани и вредни, а припадници Министарства унутрашњих послова да будете сигурни и безбедни. Међутим, ваша безбедност је наш заједнички посао. Зато смо данас ту, да заједно научимо како да заштитимо себе и друге“, рекао је ректор Ђурђевић.
Присутнима су се обратили директор Агенције за безбедност саобраћаја господин Бранко Стаматовић и заменик председника Општине Земун господин Жарко Дроњак, али и представници свих организационих јединица Министарства који су учествовали у програму. У оквиру уметничког програма, дечији хор „Чаролија“ извео је три нумере и на најлепши могући начин отворио свечаност.
Безбедност деце и ученика јесте приоритет Министарства унутрашњих послова. Превентивно деловање полиције подразумева активности које имају за циљ, пре свега развијање свести колико је безбедност важна, али и изградњу поверења у рад полиције, као стуба безбедности нашег друштва. Управо зато, на укупно десет радних тачака представници организационих јединица Министарства унутрашњих послова, односно Саобраћајне полиције, Граничне полиције, Управе криминалистичке полиције, Специјалне антитерористичке јединице, Жандармерије, Сектора за ванредне ситуације и представници Агенције за безбедност саобраћаја, кроз забавне и едукативне садржаје водили су децу кроз безбедносну авантуру.
Деца су имала прилику да виде и уђу у полицијске аутомобиле, специјална возила и мотоцикле, учествују у радионици „Превенција вршњачког насиља у стварном и дигиталном окружењу“, упознају се са светом форензике и науче како се издвајају латентни трагови отиска прстију, упознају се са опремом као што су беспилотни ваздухоплов (дрон), детектор експлозива и наркотика, дигитални видео ендоскоп, мобилни читач путних исправа, двоглед, ручна термовизијска камера и мобилни систем за надзор државне границе. Такође, Сектор за ванредне ситуације организовао је приказ ватрогасне опреме коју користе припадници ватрогасно-спасилачких јединица, као и део опреме коју користе припадници специјалистичких тимова за рад и спасавање на води и спасавање из рушевина. Малишани су посебно били одушевљени присуством службених паса расе белгијски малиноа, обучених за проналажење живих лица у случају земљотреса. На једној од радних тачака, џудо клуб Жандармерија приказао је своје вештине, а припадници Специјалне антитерористичке јединице помогли су малишанима да се опробају и на вештачкој алпинистичкој стени. Агенција за безбедност саобраћаја организовала је трибину за студенте Универзитета. Пунолетни посетиоци манифестације имали су прилику да испробају симулаторе чеоног судара. Саобраћајни полигон, 13x7m, са пратећим елементима био је постављен ради едукације деце на тему безбедности у саобраћају, кроз који их је водио анимирани лик Пажљивко. Малишанима је био доступан и пулт са креативним материјалима. као и осликавање привремених тетоважа.
Након обиласка свих садржаја, Сектор за ванредне ситуације је приказао пену за гашење пожара, која је послужила као својеврсна забава свој присутној деци.

Слике можете погледати овде

logo
Криминалистичко-полицијски универзитет, Цара Душана 196, 11080 Београд, Србија
rektorat[@]kpu.edu.rs

Установа

Основне студије

Упис

Мобилни мени