Обраћање ректора на Глобалном форуму за сарадњу у области јавне безбедности

Ректор Криминалистичко-полицијског универзитета проф др. Зоран Ђурђевић, обратио се видео поруком присутнима на Глобалном форуму за сарадњу у области јавне безбедности, који је одржан у периоду од 19. до 21. септембра 2023. године у граду Лианиунганг (Lianyungang), Народна Република Кина.
На позив организатора подфорума за лидере полицијских образовних установа, Кинеског универзитета за јавну безбедност, 21. септембра 2023. године ректор Ђурђевић говорио је о глобалним безбедносним изазовима и унапређењу капацитета полицијског образовања.
У свом обраћању, рекао је да је објективна и неспорна чињеница да безбедност представља кључни предуслов за развој друштва, укључујући и економски развој. Брзе друштвене промене, посебно развој информационих технологија, утичу на пораст криминалитета и зато је неопходно „изабрати адекватан модел организације полиције, радити на имплементацији савремених, техничких средстава у рад полиције, унапређивати правни оквир за рад и посебно систем едукације припадника полицијске професије, систем који ће омогућити школовање кадрова који ће бити способни да дефинишу стратегије, како на најефикаснији начин унапредити безбедност, унапредити заштиту основних права и слобода.“
Посебну пажњу посветио је важности међународне полицијске сарадње. „Основни елемент сваке стратегије супротстављања криминалитету, од ког у највећој мери зависе резултати, је међународна сарадња, односно размена знања. Драге колеге, често изговарам реченицу да бити полицајац представља посебан начин живота, а у животу сваког полицајца сарадња, посебно сарадња са колегама из полиција других држава представља посебну вредност, предуслов ефикасности“ истакао је ректор Ђурђевић.

 

logo
Криминалистичко-полицијски универзитет, Цара Душана 196, 11080 Београд, Србија
rektorat[@]kpu.edu.rs

Установа

Основне студије

Упис

Мобилни мени