Учешће Криминалистичко-полицијског универзитета на комеморативним свечаностима поводом обележавања историјских догађаја у Чешкој Републици

У складу са Државним програмом обележавања годишњица историјских догађаја, у периоду од 27. до 29. априла 2023. године, десеторо студената Криминалистичко-полицијског универзитета је у пратњи шефа Одсека за менторски рад и безбедност Миланка Кошанина, проф. др Николе Милашиновића и асистента Немање Вучковића боравило у Чешкој Републици. Студенти и запослени Универзитета су са представницима Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, представницима Министарства одбране и Војске Србије, представницима Републичког завода за заштиту споменика културе, борачких удружења и удружења за неговање традиција, учествовали у комеморативним свечаностима поводом обележавања значајних историјских догађаја из ослободилачких ратова Србије. Предводник делегације Републике Србије био је државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Антић, а церемонијама је присуствовао и први саветник Амбасаде Републике Србије у Прагу Љиљана Говедарица.

Делегација Републике Србије положила је венце у крипти Црквe успења пресвете Богородице у Прагу, где се налази спомен костурница са 131 сахрањеним српским војником и спомен плоча краља Александра I Карађорђевића. Студенти су у Чешкој Републици посетили затвор за политичке осуђенике Терезин, у коме је 28. априла 1918. године у затворској болници преминуо Гаврило Принцип, осуђен због Сарајевског атентата. Приликом посете, положени су венци испред ћелије у којој је Принцип био затворен. У оквиру програма, студенти Универзитета посетили су и Јиндриховице, где су положили венац на спомен-костурницу на месту где је сахрањено 7.100 српских војника који су током Првог светског рата страдали у тамошњем радном логору.

Такође, делегација Републике Србије је била на пријему код Амбасадора Републике Србије у Прагу, његове екселенције Берислава Векића, којом приликом је Амбасадор пожелео добродошлицу и угодан боравак делегацији, истичући значај обележавања историјских догађаја важних за српски народ и државу.

Слике можете погледати овде

logo
Криминалистичко-полицијски универзитет, Цара Душана 196, 11080 Београд, Србија
rektorat[@]kpu.edu.rs

Установа

Основне студије

Упис

Мобилни мени