Проф. др Ивана Бодрожић боравила у студијској посети као гостујући професор на Правном факултету Универзитета у Салерну

Проф. др Ивана Бодрожић, ванредна професорка кривичног права на Криминалистичко-полицијском универзитету, боравила је у периоду од 03.05-07.05. 2023. године у студијској посети Правном факултету Универзитета у Салерну, у својству гостујућег професора и одржала два предавања по позиву.

Као члан пројектног тима EUVALWEB-EU Enlargement Values Western Balkans - Jean Monnet Chair, који суфинансирају Европска комисија, Универзитет у Салерну и Министарство спољних послова и међународне сарадње Италије, проф. др Ивана Бодрожић је на позив  проф. др Терезе Русо, ванредне професорке Европског права на Правном факултету у Салерну и руководиоца пројекта, одржала два предавања по позиву, као експерт из области Кривичног права и Team Chair.

Прво предавање је одржано у оквиру Конференције под називом "EUs Harmonization of National Criminal Law",  04.05. 2023, у оквиру које су након уводног излагања проф. др Tерезе Русо и проф. др Емануеле Пистола, своја излагања имали :

  1. проф. др Андреа Касталдо, редовни професор Кривичног права на Правном факултету Универзитета у Салерну;
  2. проф. др Антонино Сеса, редовни професор Кривичног права на Правном факултету Универзитета у Салерну;
  3. проф. др Елио Ло Монте, редовни професор Кривичног права на Правном факултету Универзитета у Салерну;
  4. проф. др Ивана Бодрожић, ванредна професорка Кривичног и Међнародног кривичног права на Криминалистичко-полицијском универзитету и
  5. др Фјоралба Зеко, предавач на предмету Криминалогија, на Албанском универзитет у у Тирани, која је била на размени академског особља у оквиру Erasmus + пројекта.

Предавање је носило је назив "The Importance of Harmonization of National Criminal Provisions of the Republic of Serbia in the Wider Context of EU Integration" ("Значај хармонизације националних кривичноправних одредаба Републике Србије у ширем контексту европских интеграција").

Друго предавање је било одржано 05.05.2023. у оквиру Правне клинике под насловом "The Limits and Scopes of Criminalization of Radikalization"("Могућности и ограничења криминализације радикализације"), на којем је проф. др Ивана Бодрожић била једини и главни излагач ain speaker).

Оба предавања пратили су студенти основних студијa на Правном факултету Универзитета у Салерну, докторанди, као и бројни припадници служби за спровођење закона и правосудних органа у Италији, којима се присуство овим предавњима рачунало као тренинг који морају да обаве приликом обавезних активности усавршавања и обуке, које имају.

Oба одржана предавања праћена су динамичном дискусијом и делом посвећеним питањима и одговорима, у оквиру којих су студенти и учесници у дискусији имали прилике да размене мишљења и искуства и констатују исте проблеме и кључне тачке развоја и усклађивања националних кривичноправних одредаба са релевантним документима на европском нивоу.

Студијски боравак праћен је посетом шефу Катедре за кривично право, руководиоцима пројеката који се рализују под покровитељсвом Европске комисије, библиотеци и служби за међународну сарадњу Правног факултета Универзитета у Салерну.

Како са Правним факултетом у Салерну Криминалистичко-полицијски универзитет има потписан уговор о сарадњи овај студијски боравак био је само још један у низу догађаја на плану промоције и значаја КПУ у оквиру Европског простора високог образовања, значајан и са аспекта даље реализације и унапређења интеринституционалних односа Криминалистичко-полицијског универзитета и Правног факултета Универзитета у Салерну, као једне најстаријих универзитетских институција у Италији и Европској унији, која има традицију још од 13. века.

Слике можете погледати овде

logo
Криминалистичко-полицијски универзитет, Цара Душана 196, 11080 Београд, Србија
rektorat[@]kpu.edu.rs

Установа

Основне студије

Упис

Мобилни мени