Радионица „Насиље у породици“ у оквиру глобалне кампање „16 дана активизма“

Криминалистичко-полицијски универзитет у сарадњи са  Међународним кривично-истражним програмом помоћи Министарства правде САД у Србији организовао је радионицу на тему „Насиље у породици“, уз учешће студената Криминалистичко-полицијског универзитета, Правног факултета и Факултета за специјалну едукацију и рехабилитацију Универзитета у Београду. Радионица је организована у прилог глобалној кампањи „16 дана активизма против насиља над женама“ која је почела 25. новембра и спроводи се у више од сто држава света, захваљујући више од 1700 организација. Симболично, завршава се 10. децембра, када обележавамо Међународни дан људских права.

Гост Универзитета и један од предавача у оквиру радионице био је судија Врховног суда из Санта Кларе, Калифорнија, САД, господин Џони Гого (Jonny C. Gogo). Судија Гого говорио је о дефиницијама родно заснованог насиља, приказао одређене студије случаја али и поделио савете, произашле из судске праксе. Нагласио је да је неопходно да сви учесници говоре о ономе што су чули и научили у оквиру данашње радионице, јер само разговор о проблемима, дељење знања и искустава и бескомпромисно реаговање на сваки облик насиља може донети промене.

Ректор Универзитета, проф. др Зоран Ђурђевић, истакао је да је насиље негација основних права, права на живот, физички и психички интегритет и људско достојанство, и да као друштво морамо имати нулту толеранцију на насиље. Говорио је о факторима који предиспонирају неку особу да предузме насиље, факторима који олакшавају, доприносе насиљу и инхибирају радњу насиља. Представио је правне оквире спречавањa насиља у породици, али и принципе рада полиције и планирања поступања, посебно у контексту безбедности жртве, деце и других угрожених лица.

Психолог Александра Спасојевић говорила је о врстама насиља, процесу пријављивања породичног насиља, али и начинима препознавања постојања и облика насиља. Такође, говорила је и о разлозима непријављивања насиља, као и о законским обавезама полиције и тужилаштва, када је у питању одустајање жртве од кривичног гоњења насилника. Говорила је и о важности међусекторког поступања, наглашавајући да су правилно дефинисане процедуре и заједнички рад кључ успеха у борби против породичног насиља.

Овим је потврђен и став Универзитета, да је идеал правде у друштву, заједничка одговорност полиције, судова и тужилаштва, те је управо зато, не само сарадња, већ и међусобно познавање и примена знања и вештина од суштинског значаја.

Слике, можете погледати овде

logo
Криминалистичко-полицијски универзитет, Цара Душана 196, 11080 Београд, Србија
rektorat[@]kpu.edu.rs

Установа

Основне студије

Упис

Мобилни мени