СВЕЧАНО ОТВОРЕН XII МЕЂУНАРОДНИ НАУЧНИ СКУП „ДАНИ АРЧИБАЛДА РАЈСА“

Дванаести међународни научни скуп „Дани Арчибалда Рајса“ свечано је отворен у уторак, 8. новембра 2022. године. Уважавајући околности у вези са пандемијом вируса SARS-CoV-2, овогодишњи Скуп биће одржан у хибридном формату, односно уживо и путем Zoom платформе.

Ректор Универзитета, проф. др Зоран Ђурђевић отворио је научни скуп речима да живимо у времену када се реч безбедност често може чути, што отвара питање унапређења безбедности и заштите основних права и слободе грађана? „Када кажем грађана, мислим на грађане Републике Србије, али и на грађане Европе и света. Надам се да ћете се сложити са, за мене потврђеним закључком, који често понављам, и који ћу понављати док не буде постао опште прихваћен став, да је безбедност најскупљи производ“, истакао је Ђурђевић. Рекао је да функција науке није само да критикује постојећа решења, већ је њена улога да  идентификује проблеме, предложи нова, боља решења, а да научници буду креатори нових модела рада и стратегија које ће унапредити безбедност. „Мислим да постоји простор и да се ми као представници научне заједнице запитамо колико нашим научним радовима, истраживањима помажемо да се проблеми криминалитета објективније сагледају, колико нашим предлозима доприносимо унапређењу рада државних органа?“, додао је ректор, пожелевши учесницима успешан рад и пријатан боравак на Криминалистичко-полицијском универзитету.

Проректор за науку, проф. др Тања Кесић, истакла је да Криминалистичко-полицијски универзитет тежи да оствари дубљу сарадњу са међународном научном заједницом, и да су међународни научни скупови идеално место за окупљање и повезивање експерата. Додала је да је скуп „Дани Арчибалда Рајса“ организован у сарадњи са Министарством унутрашњих послова Републике Србије, Министарством просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, Националним полицијским универзитетом Кине у Шенјангу, Волгоградском академијом Министарства унутрашњих послова Руске Федерације, Државним универзитетом унутрашњих послова у Лавову, Украјина, Факултетом безбедности у Скопљу, Северна Македонија, Факултетом безбедносних студија у Љубљани, Словенија, Полицијском академијом „Alexandru Ioan Cuza“ у Букурешту, Румунија, Полицијском академијом у Братислави, Словачка и Факултетом безбједносних наука Универзитета у Бањој Луци, Република Српска, Босна и Херцеговина. Упознала је присутне са темом Скупа, научним областима којима прихваћени научни радови припадају, али и темама којима се научни радови учесника баве. Напослетку, представила је научне часописе које Универзитет издаје и позвала све присутне да својим научним радовима дају допринос у будућем развоју научних издања Универзитета.

Отварању скупа присуствовали су представници Међународног криминалистичко-истражног програма помоћи у обуци (ICITAP), аташе Скот Хетфилд (Scott Hatfield) са сарадницима Јулијаном Богдановић, Драганом Грујин, Мајом Миловановић и Мајом Батиницом, као и представници Министарства унутрашњих послова: помоћник министра, начелник Сектора унутрашње контроле Дејан Ковачевић, заменик начелника Сектора унутрашње контроле Славиша Совтић, шеф Бироа директора полиције Жељко Бркић, заменик начелника Сектора за међународну сарадњу, европске послове и планирање Маја Јестровић, заменик начелника Сектора за људске ресурсе Милан Радивојевић, помоћник начелника Управе криминалистичке полиције Иван Брандић. Проф. др Ивана Бодрожић, наставник и модератор Скупа, у име Криминалистичко-полицијског универзитета, захвалила се Министарству унутрашњих послова на изузетној и континуираној подршци развоју Универзитета, истакавши да је на том путу Министарство његов најважнији партнер.

У оквиру првог пленарног излагања, своје радове представили су професор емеритус Реј Бул (Ray Bull), Велика Британија, на тему ефикасног интервјуисања и емпатије, проф. др Кори Воткинс (Cory Watkins), САД, на тему супротстављања савременим облицима криминала у САД и проф. др Младен Милошевић, Србија, који је представио рад у коауторству са проф. др Иваном Бодрожић, на тему тајне као предмета заштите у кривично-правном систему Републике Србије.

Научни скуп „Дани Арчибалда Рајса“ трајаће у периоду од 8. до 9. новембра, уз учешће научника из САД-а, Немачке, Аустрије, Словачке, Мађарске, Словеније, Хрватске, Северне Македоније, Румуније, Русије, Босне и Херцеговине и Републике Србије.

Слике, можете погледати овде

logo
Криминалистичко-полицијски универзитет, Цара Душана 196, 11080 Београд, Србија
rektorat[@]kpu.edu.rs

Установа

Основне студије

Упис

Мобилни мени