Промоција издања Академије са катедре за информатику

На 59. Међународном београдском сајму књига, на штанду Криминалистичко-полицијске академије, у четвртак, 30.10.2014. године, промовисана су нова издања аутора са Катедре информатике. Реч је о монографији Управљање информационим системима и њихова заштита, аутора проф. др Драгана  Ранђеловића, Безбедност података и информација – практикум аутора доц. др Бранкице Поповић и Основи информатике – практикум аутора проф. др Драгана Ранђеловића, доц. др Петра Чисара и  доц. др Бранкице Поповић.

Пред бројном и заинтересованом публиком о издањима су, поред аутора, говорили: Слободан Недељковић – помоћник министра унутрашњих послова и начелник Сектора за аналитику, телекомуникационе и информационе технологије; др Предраг Ђикановић – начелник Управе за информационе технологије МУП РС; доц др Милан Глигоријевић – начелник Управе за везу и криптозаштиту МУП РС и доц др Горан Шимић начелник Центра за симулације и учење на даљину Универзитета одбране у Београду.

Mонографија Управљање информационим системима и њихова заштита, урађена је према наставном плану и програму истоименог предмета на дипломским специјалистичким студијама на Криминалистичко-полицијској академији. Садржај је подељен у девет поглавља која обухватају безбедност рачунарских информација, криптологију, безбедност мрежне инфраструктуре, корисника, апликација и комуникација, затим основна начела безбедности информација, операциону и организациону безбедност, као и безбедносне инциденте.

Практикум Безбедност података и информација намењен је упознавању студената са процесом инсталације и основном функционалношћу слободно доступних програма (freeware) који се данас користе у области безбедности ИТ. Приказани програми су у разврстани у 11 категорија које нису неопходно ексклузивне, а уз Windows алате објашњени су између осталих и програми за виртуелизацију, проверу интегритета датотека, сигурно брисање података, надзор активности на рачунару, проверу лозинки, криптографски и стеганографски алати, закључно са напредним  коришћењем портабилних медијума и апликација. Њихов број и опис ограничен је курикулумом наставног предмета Безбедност података и информација и мада је намењен првенствено студентима Криминалистичко-полицијске академије, могу га користити сви које интересује област информационе безбедности, пре свега практични аспект.

Практикум Основи информатике урађен је према Наставном програму предмета Основи информатике који се изучава на првој години академских студија на Криминалистичко-полицијској академији у Београду. Садржај је подељен у 11 целина које обухватају краћи приказ тема које се обрађују, праћених карактеристичним примерима, вежбама и теоријским питањима којима се проверава стечено знање након урађених вежби. Практикум је намењен стицању практичних знања за рад на рачунару.

Слике можете погледати овде

logo
Криминалистичко-полицијски универзитет, Цара Душана 196, 11080 Београд, Србија
rektorat[@]kpu.edu.rs

Установа

Основне студије

Упис

Мобилни мени