О секцији

Секција форензике полимера основана је 3. октобра 2016. године, одлуком в.д. декана Криминалистичко-полицијске академије, када су и започела истраживања на тему примене полимерних (био)материјала у детекцији латентних трагова отисака папиларних линија.

План и програм Секције


Након завршених курсева из области хемије и курса „Хемијско-технолошки инжењеринг“, где студенти савладавају фундаментална знања о структури и својствима материјала који се најчешће срећу у свакодневној употреби, заинтересованим студентима је, уз одобрење руководиоца секције, омогућено да у оквиру Секције стекну допунска знања у вези са синтезом и карактеризацијом полимерних материјала на бази, пре свега биополимера. Такође, студенти имају могућност да остваре и своје личне аспирације а у складу са материјом којом се Секција бави, чиме је заинтересованим студентима омогућено да унапреде и прошире стечена знања.
Студенти у оквиру рада Секције стичу компетентност комуникацијских и научних вештина уз теоријско разумевање основних научних принципа синтезе, карактеризације и примене (био)полимера у области форензике, анализом форензичких трагова из перспективе полимерне науке поред већ постојећих метода и протокола.

Наша визија...

pps-sfp.jpg

Идентификација латентних отисака папиларних линија је од кључне важности безбедносним службама у циљу идентификације особа осумњичених за извршење криминалних дела. Латентни отисци, остају као случајни утисци на површинама најразличитијих објеката. Огроман напредак је постигнут у идентификацији помоћу ваљаних отисака прстију, док упоређивање латентних отисака и даље остаје изазов. Поред постојећих, криминалистичким техничарима познатих стандардизованих метода у циљу откривања и развијања латентних трагова отисака папиларних линија, акценат истраживања биће испитивање могућности употребе природних и синтетских полимера и њихових коњугата са истим циљем. Новије методе детекције укључују примену савремених (нано)материјала, нанокристала или нанокаишева за развијање латентних отисака прстију и то са високом осетљивошћу, добрим контрастом, високом селективности и ефикасности и ниским позадинским шумом, и на различитим подлогама. Додатно, синтеза и примена свих описаних материјала захтева даље побољшање перформанси већ постојећих, али и отвара могућности синтезе потпуно нових система за детекцију латентних отисака папилрних линија.

Списак корисне литературе можете погледати овде

Ажурирано нов102016

KPA

© Криминалистичко-полицијска академија

 

Koнтакт

Адреса: 11080 Земун, Цара Душана 196
Телефон: 3161-444
Факс: 3162-150
Е-mail: dekanat@kpa.edu.rs

Пратите нас на: