11. Међународни полицијски форум у организацији Народног универзитета јавне безбедности Кине у Пекингу

Од 10. до 14.11.2019. године проф. др Дане Субошић, ректор Универзитета присуствовао је 11. Међународном полицијском форуму у организацији Народног универзитета јавне безбедности Кине у Пекингу. На конференцији је учествовало 175 учесника из 29 земаља, са свих континената, изузев Северне Америке.  Кључна питања која су разматрана на Конференцији односила су се на Cyber Security и Cyber Crime, као и на питања информатизације полиције, њеног укључивања у дигитално друштво и примену дигиталне агенде у полицијској организацији.

Првог дана Конференције (11.11.2019. године) одржане су церемонија отварања и целодневна пленарна седница. Радни део првог дана Конференције окончан је пријемом свих делегата од стране председника Народног универзитета јавне безбедности Кине у Пекингу, комесара (еквивалент генерала) Цао Шикуана. У том делу програма, активно је учествовала полицијски службеник МУП РС Тамара Јевтовић (СЉР), која је на Народном универзитету јавне безбедности Кине у Пекингу полазник обуке за официре за везу.

Другог дана Конференције (12.11.2019. године), одржан је састанак са председником Народног универзитета јавне безбедности Кине у Пекингу, комесаром Цао Шикуаном. На састанку су разматрана питања сарадње међу установама и Прве седнице Извршног одбора Међународног форума за полицијско образовање и обуку. Том приликом је наглашено да Форум не припада само оснивачима, већ свим чланицама. Покренуто је и питање могућег одржавања седнице Форума на КПУ.

Истог дана (13.11.2019. године), одржана је Прва седница Извршног одбора Међународног форума за сарадњу у полицијском образовању (енгл. International Forum on Police Education Cooperation - IFPEC), где КПУ има место члана Извршног одбора. Ова седница првобитно је била заказана за јун, али је одложена за новембар. На Седници су разматрана следећа питања: 1) Извештај о раду у претходној години (Форум постоји годину дана), 2) Усвајање измењене Повеље IFPEC, 3) Доношење одлуке о логу IFPEC (донета је одлука), 4) Усвајање Акционог плана за период 2020-2022 (Акциони план је усвојен) и 5) Доношење одлуке о годишњем састанку IFPEC у 2020. години (донета је одлука да састанак буде одржан на Народном универзитету јавне безбедности Кине у Пекингу, током октобра 2020. године, на тему противтероризма). Форум тренутно чини 30 високошколских, образовних институција (четири кинеска полицијска универзитета, шест кинеских полицијских колеџа, један кинески полицијски институт, Московски универзитет Министарства унутрашњих послова Руске Федерације, Полицијска академија Тајланда, Лондонски полицијски колеџ, Академија Министарства унутрашњих послова Узбекистана, Полицијски образовни комплекс Јерменије, Полицијска академија Камбоџе, Индонежанска национална полицијска академија, Амин полицијски универзитет Ирана, Међуагенцијски колеџ напредних студија снага безбедности Италије, Краљевска полицијска академија Јордана, Казахтанска академија Министарства унутрашњих послова, Народна полицијска академија Лаоса, Институт за тактичку обуку полицијских службеника Мианмара, Школа за обуку инспектора Непала, Холандска полицијска академија, Филипински колеџ јавне безбедности, Национални полицијски колеџ Руанде, Наиф Араб Универзитет безбедносних наука и КПУ).

Други дан Конференције окончан је пријемом шефова делегација који је приредио председник Савета Народног универзитета јавне безбедности Кине у Пекингу.

Трећег дана Конференције, ректор је поднео саопштење којим су обухваћена питања: 1) општих података о КПУ, 2) правне уређености информационе безбедности у Републици Србији, 3) структурирања одговорности у МУП РС на тему информационе безбедности и 4) теоријских аспеката квантне криптографије. Поред тога, трећег дана Конференције делегати су посетили Изложбу постигнућа поводом 70. годишњице НР Кине.

Четвртог дана боравка  (14.11.2019. године) на Народном универзитету јавне безбедности Кине у Пекингу, страним делегацијама је организован обилазак Кинеског зида и Забрањеног града. 

Током боравка на Конференцији, значајну помоћ ректору пружила је полицијски службеник Тамара Јефтовић (дипломирала на Основним академским студијама криминалистике на нашој установи), на чему јој се овом приликом јавно захваљујемо.

Слике можете погледати овде

logo
Криминалистичко-полицијски универзитет, Цара Душана 196, 11080 Београд, Србија
rektorat[@]kpu.edu.rs

Установа

Основне студије

Упис

Мобилни мени