Одржана промоција издања Универзитета на 64. међународном сајму књига

Двадесет првог октобра 2019. године у 17 часова у сали Васко Попа хале 2А Београдског сајма у оквиру Сајма књига промовисана су издања Криминалистичко-полицијског универзитета.

Модератор промоције је био проректор за научно-истраживачки рад проф. др Стево Јаћимовски. Он је, између осталог, рекао да је Сајам књига у Београду је свакако најзначајнија манифестација српске културе и науке у нашој земљи. Она се по значају одавно уписала у ред чувених светских сајмова књига као што су сајмови књига у Франкфурту, Лајпцигу итд.

На сајму књига се традиционално окупљају аутори, издавачи, штампари и књижари у атмосфери у којој несумњиво преовладава инвентивност, култура, уметничко и научно искуство.

Издавачка делатност Криминалистичко-полицијског универзитета, као подршка наставно-образовном и научноистраживачком процесу, усмерена је ка стварању специјализованих стручних књига из области, пре свега, криминалистичких, безбедносних, полицијских и правних наука, форензике и информатике, као и из осталих друштвених наука. Универзитет издаје основне и помоћне уџбенике, монографије, научни часопис, периодичне публикације, брошуре и другу стручну литературу, како би својим корисницима обезбедио најквалитетније ресурсе за усвајање неопходних знања и остваривање резултата у наведеним областима. Аутори издања су наставници и сарадници Универзитета, као и научници и стручњаци из најразноврснијих области од значаја за рад полиције.
Од 2006. године па до данас, Универзитет је објавио 330 наслова, при чему је годишња динамика издавања око двадесет пет наслова.

Године 2011. покренута је едиција Монографије у оквиру које је објављено укупно 40 књига. Реч је о монографијама које се користе као допунска литература на студијама другог степена или које су резултат истраживања на интерним и екстерним пројектима, у којима су Универзитет и његови наставници и истраживачи учествовали или у којима и сада учествују.

Истовремено, уз финансијску подршку Министарства за науку и технолошки развој Републике Србије, Универзитет је наставио с издавањем часописа NBP – Žurnal za kriminalistiku i pravo, чији је први број изашао 1996. године, који је према категоризацији истог министарства сврстан међу водеће часописе националног значаја (M51) у научној области Материјали и хемијске технологије, односно као национални часопис међународног значаја (М24) у научној области Друштвене и хуманистичке науке. Осим тога, КПУ у саиздаваштву са Факултетом безбједносних наука Универзитета из Бања Луке почев од 2019. године издаје часопис Журнал за безбједност и криминалистику.
Већина наслова представља се јавности сваке године на Београдском сајму књига, а велико интересовање за наша издања повод је за успостављање контаката и блиске сарадње са сродним институцијама и библиотекама у земљи и у свету, као и за размену различитих искустава, мишљења и идеја.

Затим су аутори - наставници Универзитета представили своја издања за период 2018. године (издања штампана после сајма књига у Београду 2018. године) и за издања штампана у току 2019. године.

Представљене су:

Монографије:

  1. Зоран Ђурђевић, Даг Коларевић, Бобан Милојковић, Звонимир Ивановић, Криминалистичко профилисање
  2. Радомир Зекавица, Идеја владавине права: од античких корена до савремене правне теорије и праксе
  3. Зоран Кесић, Радомир Зекавица, Полицијска  супкултура: стварност полицијске професије
  4. Зоран Кесић, Насиље полиције : криминолошка перспектива незаконите употребе средстава принуде (говори проф. др Радомир Зекавица)
  5. Ивана Бјеловук, Криминалистичко-форензичка обрада и анализа трагова експлозије бризантних експлозива

Уџбеници:

  1. Жељко Никач, Полиција у заједници
  2. Саша Мијалковић, Милан Жарковић, Илегалне миграције и трговина људима
  3. Драгослава Мићовић, Ирена Павловић, Енглески језик за основне академске студије
  4. Петар Чисар, Мултимедијални системи
  5. Драган Васиљевић, Зорица Вукашиновић-Радојичић, Управно право (говори проф. др Сретен Југовић)

Слике можете погледати овде

logo
Криминалистичко-полицијски универзитет, Цара Душана 196, 11080 Београд, Србија
rektorat[@]kpu.edu.rs

Установа

Основне студије

Упис

Мобилни мени