Присуство ректора Универзитета промоцији прве генерације дипломираних кадета Полицијског колеџа Државе Катар

18012019На позив Полицијског колеџа Државе Катар и уз сагласност Министарства унутрашњих послова Републике Србије, проф. др Дане Субошић, ректор, боравио је у периоду 16-18.01.2019. године у Држави Катар, Доха, ради присуства промоцији прве генерације дипломираних кадета Полицијског колеџа. Прва класа Колеџа школована је четири године и како домаћини наглашавају – прошла је све: „од роњења до падобранства“. Укупно је дипломирало 108 кадета, 85 из Катара и 23 странца. Поред дипломираних кадета, на промоцији су активно учествовали кадети, свих година студија. Сви кадети су мушког пола.

Током промоције награђени су најбољи кадети, по следећим категоријама: први, други и трећи у рангу, најбољи инострани кадет, најбољи спортиста и кадет са најизраженијим лидерским способностима (који је командовао кадетима на промоцији). Промоцијом је остављен снажан утисак о високом нивоу организованости Полицјског колеџа. Сваки студент задужен је са четири униформе за различите прилике (теренска, радна, за излазак и церемонијална), сви су наоружани, организовани по моделу јединица са војном способношћу. Сви учесници су извели истовремени, заједнички пешадијски егезерцир и свечани дефиле. Дипломирани кадети су предали заставу млађој генерацији. На крају церемоније, положена је заклетва дипломираних кадета.

Промоцији је присуствовао велики број страних делегација, претежно представника полицијских образовних институција, који су углавном униформисани. Као једини представник на промоцији који долази из Србије, ректор је уживао статус веома уваженог госта, како по месту на промоцији, тако и позивом да се придружи емиру Државе Катар након ње. Тај позив добило је 15 страних представника.

Током боравка у Катару остварен је већи број контаката са представницима иностраних полицијских образовних институција, међу којима најинтензивнији са генерал-мајором Владимиром Владимировичем Бачилом, начелником Академије Министарства унутрашњих послова Републике Белорусије. Током разговора с њим, дошло се до сазнања да је образовни процес на Академији у Белорусији такав, да диломирани студенти могу да раде и као правници, а да се обуком долази до полицијских вештина, као и да се такво образовање сматра примереним потребама полицијске професије. При томе, генерал-мајор В.В. Бачила изразио је спремност за међусобну размену по пет наставника са наших институција.

Учешћем на промоцији поврђена је потреба за интеграциојом академског и стручног, односно образовног и васпитног аспекта школовања високообразованог кадра за потребе полиције.

Слике можете погледати овде

Погледајте и видео прилоге

logo
Криминалистичко-полицијски универзитет, Цара Душана 196, 11080 Београд, Србија
rektorat[@]kpu.edu.rs

Установа

Основне студије

Упис

Мобилни мени