Криминалистичко-полицијски универзитет спреман да постане део европског простора високог образовања и науке

Бити део Европског простора високог образовања и науке подразумева изграђеност институционалних капацитета и референтне људске ресурсе високошколских установа да учествују у извођењу наставе и обуке, у спровођењу научних истраживања у иностранству и у реализовању научних пројеката у оквиру међународних конзорцијума које чине високошколске и истраживачке установе из више земаља. Криминалистичко-полицијска академија је показала спремност и зрелост за овакве подухвате, и у томе већ активно учествује.

Наиме, Академија већ две године реализује међународни научни пројекат који се спроводи у оквиру европског програма Erasmus+, под називом Development of master curricula for natural disasters risk management in Western Balkan countries„NatRisk” (573806-EPP-1-2016-1-RS-EPPKA2-CBHE-JP). С тим у вези, у времену од 4. до 15. септембра 2018. године, проф. др Саша Мијалковић, руководилац пројектног тима Академије; проф. др Горан Бошковић, в.д. декана Академије (истаживач у пројекту) и Никола Станисављевић, секретар Академије (административно особље у пројекту), посетили су Технички универзитет Крита, са седиштем у Хањи (Крит, Грчка). Том приликом, учествовали су у две активности:

  1. серија састанака руководилаца пројектних тимова и руководилаца установа-партнера међународног научног Конзорцијума на пројекту, који су одржани 4. и 5. септембра. Реч је о: редовном састанку Управног одбора пројекта; редовном састанку Одбора за управљање пројектом; редовном састанку Одбора за обезбеђење квалитета и редовном састанку посвећеном мобилности – размени студената, наставног и ненаставног особља и
  2. размена (тзв. мобилност) наставног и административног особља ради обуке/тренинга, у оквиру програма мобилности на пројекту, а по основу спроведеног интерног конкурса за избор представника Академије. Размена је трајала 5 дана, од 10. до 14. септембра. У том периоду наша делегација упознала се са: организацијом и менаџментом Универзитета; областима наставног и истраживачког рада Универзитета; савременим методама, средствима, техникама, опремом и лабораторијама за извођење наставе и истраживања; административним – нормативним и процедуралним стандардима извођења наставе, истраживачког рада и размене студената, наставног и ненаставног особља; праксом међународне сарадње Универзитета у области наставног и истраживачког рада; добром праксом и слабостима јединственог европског високообразовног и научног простора; стекли лична познанства и договорили даљу међуинституционалну сарадњу.

Састанци су били веома успешни, информативни и креативни. Пројектни тим Академије је похваљен да је све своје пројектне задатке извршио успешно и пре задатих рокова. Изнет је и податак Ерасмус+ програма да је Конзорцијум NatRisk пројекта оцењен као један од успешнијих у Европском научном простору.

Чланови пројектних тимова партнерских институција упознати су са дометима акредитовања Криминалистичко-полицијског универзитета. Утисак наших представника је да је та вест само појачала поверење наших партнера у нашу институцију и у Министарство унутрашњих послова, што нас обавезује да будемо још бољи у извршавању предстојећих задатака.

Ово је била прва од три мобилности наставног и ненаставног особља које ће се спровести у оквиру пројекта „NatRisk”. Преостале две мобилности ће бити реализоване у Универзитету у Обуди (представници Академије биће: проф. др Горан Вучковић, проф. др Бранкица Поповић, доц. др Ненад Милић и Вук Кулић) и у Мидлсекс универзитету у Лондону (представници Академије биће: доц. др Саша Марковић, доц. др Далибор Кекић и асис. Јелена Мишић). Селекција учесника мобилности извршена је по расписаном интерном конкурсу Криминалистичко-полицијске академије за учествовање у размени чланова пројектног тима.

Најзад, у оквиру програма размене наставног и ненаставног особља, Криминалистичко-полицијски универзитет биће домаћин члановима пројектних тимова из Универзитета у Обуди, Факултета безбједносних наука из Бања Луке и из Високе техничке школе струковних студија из Урошевца са привременим седиштем у Лепосавићу.

Project number:  573806-EPP-1-2016-1-RS-EPPKA2-CBHE-JP

"This project has been funded with support from the European Commission. This publication reflects the views only of the author, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein"

Слике можете погледати овде

logo
Криминалистичко-полицијски универзитет, Цара Душана 196, 11080 Београд, Србија
rektorat[@]kpu.edu.rs

Установа

Основне студије

Упис

Мобилни мени